Насловна РАЗНО РАЗУМЕТЕ ЛИ ЈЕЗИК ПОВРЋА: Говор лишћа, цвећа и плодова

РАЗУМЕТЕ ЛИ ЈЕЗИК ПОВРЋА: Говор лишћа, цвећа и плодова

268

Дугогодишњим дружењем с повртарским биљкама прави баштовани науче и њихов језик. Понекад им је довољан само један поглед, па да схвате које муке муче сваку биљку посебно. У том чудесном свету поврћа најпричљивији је, чини се, парадајз. За час уме да нам се, без иједне речи, изјада, да укаже на све своје муке, а зна и да покаже кад је срећан и када му је све потаман.

Пише: Светлана Мујановић

Једноставно, довољан је само један поглед па да се парадајз и баштован разумеју. Покушајте и ви да разумете шта вам ово поврће поручује.

Најживљи дијалог пред цветање и зрење

Прво тихо јадање је док је парадајз још у фази расада. Ако млад расад добије плавичасту и љубичасту боју, која се с порастом температуре изгуби, знак је да је биљкама хладно, да температуру ваља чешће контролисати и настојати да буде што уједначенија. Ако биљке буду дуже изложене температури испод 18 Целзијусових степени, листови и стабљичице могу добити и сребрнасту превлаку, а неки делови могу чак и да се деформишу па да касније не доносе плодове.

У жељи да се убрза пораст па се расад јаче залива, чак и када се то ради воденим раствором ђубрива, листови се увијају. То је аларм да се смањи заливање. Ове промене се дешавају и у вегетацији, када је парадајз у фази плодоношења. Када се биљкама у вегетацији одстрани сувише заперака одједном, оне не могу гласно да јаучу, али им се тада доњи листови удрвене и смањују физиолошку активност.

Парадајз најчешће тражи помоћ када почне цветање, када му је потребно доста воде, али му смета висока температура. У таквим условима, ако му баштован не помогне одмах, он одбацује цветове, а плодови који су раније формирани неуједначено су обојени. Ако се плод налази у фази зрења, а дневне температуре су високе, док су ноћне ниске, па се поред тога деси још и недостатак фосфора, на њима се образује зелена или жута крагна. Температурне промене узрок су формирања и плодова неправилног облика. Када нагло захладни, а парадајз је у фази пуног плодоношења, вршни делови плодова ће се наборати, на њима ће се појавити удубљење или ће се између ребара створити ожиљци, шупљине ће бити дубоке. Пошто се клима, посебно на отвореном пољу, не може мењати, плодови ће такви и сазрети, а чим се температура уравнотежи, формираће се парадајзи уобичајених сортних карактеристика.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us