Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Resavska rakija „natočena“ u Ajfelovu kulu!

Resavska rakija „natočena“ u Ajfelovu kulu!

326

Rakija i liker upakovani u flaše kreativnog oblika brže nađu kupca, a malo šale i dobre energije, uz kvalitet, pomaže prodaji. Tako tvrdi Biljana Milošević iz Medveđe kod Despotovca, koja sa suprugom Stojanom godinama ne propušta nijednu manifestaciju, bazar ili sajam, na kojima prodaju i reklamiraju svoj brend „Resavska tajna“.

Da bi težak rad na skoro 50 hektara pod žitaricama, u vinogradu sa 1.000 čokota i u voćnjaku sa oko 3.500 stabala šljive, jabuke, kruške i dunje malo ublažili, najbolji lek je, tvrde, dobro raspoloženje. Uvek su nasmejani i spremni za šalu, te su oko njihovog štanda velike gužve, zbog dosta smeha, zanimljivih priča i odličnog humora.

Za početak su rakije generalno podelili po imenima „Stojanova mučenica“, a likeri „Biljina mučenica“.

– Do podele je došlo, jer o rakijama ja brinem, a o likerima Biljana. Svakom svoja muka – kaže Stojan Milošević, čiji je odgovor na novinarsko pitanje šta najbolje ide na sajmovima „obišao“ sve društvene mreže:

„Najbolje idu vizit karte, niko se za džep ne ’vata“.

Treba znati rakiju upakovati

Šalu na stranu, Biljana i Stojan, imaju ukupno 30 proizvoda sa svog imanja. Proizvode 13 vrsta likera, osam vrsta rakije, vino, pasterizovane sokove, jabukovo sirće. Iskustvo na sajmovima ih je naučilo da kad je piće upakovano u malo drugačiju ambalažu brže nađe kupca i bude pre primećeno nego kad je u običnoj. Jer, danas na tržištu ima mnogo rakija.

– Deo rakija i likera pakujemo u flaše drugačijeg, zanimljivog oblika. Imamo pića u Ajfelovoj kuli, jer je mnogo naših zemljaka iz Resave na radu u Francuskoj. Zatim imamo ambalažu u obliku motora, kamiona, krsta, gitare ili bubnja, harmonike, sirene.  Nabavili smo i flaše u obliku pušaka, pištolja ili sablji, jer to je ovde na neki način tradicija. Tako su naše rakije i likeri postali neka vrsta suvenira i odličan poklon u raznim situacijama. Ljudi biraju oblik prema zanimanjima i vole to da imaju u kući kao ukras ili ih poklone prijateljima. Ali, najvažnije je da mušterija bude zadovoljna sadržajem. Obavezno mušterija prvo degustira, pa onda kupuje. Ne želimo da neko kupi piće u ukrasnoj i dopadljivoj flaši, a da posle kažu da nije kvalitetna – kaže Biljana Milošević.

Miloševići rakiju pakuju i u interesantnu flašu, koja se sastoji od tri ili četiri posebne, sa različitim vrstama rakije.

Tri u jedan ili veštica za metlom!

– Kupac u trodelnoj flaši dobija različite rakije. Kombinujemo dunju, šljivu, kajsiju ili krušku. Tako za cenu litra rakije dobiju više vrsta, jer možda nekom ne treba samo šljivovica. Ovo je pre svega praktično pakovanje, a posle toga i privlačno za oko – kaže Biljana.

Miloševići na svojim štandovima često imaju i zanimljivu flašu u obliku veštice sa metlom i štapom. Njome zetovi i snaje mogu da iskažu ljubav prema svekrvama i taštama, ali i komšinice ili prijateljice. Ali, opet, šalu na stranu, njihov rad i promišljanje su ozbiljni.

Njihovi proizvodi okićeni su srebrnim i zlatnim medaljama za kvalitet na Novosadskom sajmu u velikoj konkurenciji. Redovno posećuju stručna savetovanja, edukuju se i pronalaze načine da život i posao učine zanimljivijim.

Jedno vreme  živeli su i u inostranstvu, ali su se brzo vratili na svoju zemlju i imanje u okolini Despotovca, koje je osnovao Stojanov čukundeda Milan Milojković. Ovaj predak je započeo priču o rakiji  naučivši sve o alkoholnim pićima u četvorogodišnjem zarobljeništvu  za vreme Prvog svetskog rata. Pradeda je nastavio tradiciju, a deda ih je savetovao da se obnovi vinograd i da svake godine posade po sto novih voćki. Miloševići su ga poslušali!

Tekst i foto: Biljana Nenković