Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Ризница здравља у малом паковању

Ризница здравља у малом паковању

290

Црна, црвена или бела, рибизла је увек тражено воће које је једноставно за гајење, има високе приносе, плодове који се лако беру и продају у свежем стању. Рибизла пристиже за брање, зависно од сорте, у нижим пределима Западне Србије крајем јуна, а у вишим од 1. до 15. јула. Берба овог моћног лека из природе, траје око две недеље.

Пише: Биљана Ненковић

Рибизла је једна од ретких воћки код нас са тако ситним плодом, просечна тежина једне бобице је тек око 1,5 грама. Као што се драгоцености чувају у „малим бочицама“, тако и рибизла у својим ситним плодовима носи многобројне користи за људско здравље. Њени гроздови су сјајни и одличних складишних особина у свежем стању, као и за замрзавање и прераду. Укус плода црвене и беле рибизле је пријатан, док је плод црне накисео, због чега се користи углавном за замрзавање и даљу прераду.

Црвена и бела рибизла се у свету углавном користе свеже и, како је време бербе кратко, ваља их искористити док траје сезона. Звучи невероватно, али је ово воће тражено у Србији, можда само зато што је производња веома мала.

Црна рибизла има ситне, сочне бобице киселкасто-слатког укуса. Благотворно делују на здравље костију, помажу у борби с раком и његовој превенцији. Домаћи сок од ове рибизле смањује ризик од великог броја кардиоваскуларних болести и представља својеврсни природни мултивитамин. Она је подједнако лековита и здрава, као и црвена. На жалост обе су запостављене у исхрани.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us