Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Сетва грашка: комбинације за веће приносе

Сетва грашка: комбинације за веће приносе

111

По мишљењу стручњака из Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, сигурнија производња се остварује сетвом више сорти различите дужине вегетације. За ове комбинације погодне су ране сорте Тамиш, Чудо Америке и Дунав, средње ране Фрушкогорац, Келведон, Фрила и касна сорта Мали провансалац. За пролећну сетву конзумног грашка препоручују врло рану сорту Тамиш.

Три су главне врсте грашка према изгледу, а то су глатки грашак, обични грашак и грашак шећерац. Према узрасту разликујемо високи (најпознатије сорте су Селма-Писум, Маxиголт, Сенатор, Телефон), средње високи (најпознатија сорта је Капуцинац) и ниски грашак (најпознатије сорте: Рондо, Чудо Америке, Чудо Келведоније, Мали Провансалац и Линколн). Значајније представнике овог драгоценог поврћа ћемо детаљније описати.

Глатки грашакСорте глатког грашка имају ниже стабљике, а зрна су већа и брашнаста те могу бити жуте или зелене боје. Добро подноси и ниже температуре ваздуха.

Обични грашак Стабљике обичног грашка досежу већу висину, а зрна су мања и наборана. Теже подноси ниже температуре.

Грашак шећерац Најпознатија сорта грашка на нашим просторима је грашак шећерац, вероватно баш зато што је слађи од осталих. Махуна овог грашка не садржи воштани слој с унутрашње стране који би је чини тврдом, па се код ове врсте грашка конзумирају читаве махуне док се зрна још нису развила у потпуности. Стога су зрна сочна и слаткастог су окуса.

Селма-ПисумКасна сорта високог грашка која расте и до висине од једног метра. Карактеришу је изразито високи принос, и чак до 15 зрна средње величине по махуни.

Сенатор – Сенатор је сорта високог грашка која достиже нешто мању висину, до 70 центиметара. Родна је сорта и по махуни има 6 до 7 крупних зрна.

ТелефонТелефон је највиша сорта високог грашка, чија биљка досеже висину до 140 центиметара. У махуни дужине 12 центиметара може бити и до 9 крупних зрна.

КапуцинацИзразито је родна сорта средње високог грашка која расте до висине од 70 центиметара. Махуне су карактеристичне зелене боје, али су зрна тамно љубичаста. Међутим, кувањем зрна мењају боју у зелену.

Рондо – Рондо је родна сорта ниског грашка која досеже висину до 50 центиметара. Махуне ове сорте садрже 8 до 10 крупнијих зрна, а зрна су изразито погодна за замрзавање.

Чудо Америке Средње рана сорта ниског грашка чија стабљика досеже висину до 55 центиметара. Махуне су средње величине и садрже по 6 средње великих зрна.

Чудо Келведоније – То је средње рана сорта ниског грашка која расте до 50 центиметара висине. Махуне су велике и садрже до 8 средње великих зрна.

Мали провансалац – Мали провансалац је рана сорта ниског грашка која досеже висину до 45 центиметара. Махуне имају изразито зашиљени врх и средње су величине, а садрже од 5 до 7 зрна.

Линколн – Рана сорта ниског грашка која се сеје сваке три недеље, стога осигурава континуирани принос.

Тамиш – Врло је рана сорта која до пуне технолошке зрелости стиже за мање од 60 дана. Махуне су праве, са сабљастим врхом, дужине 6 до 7 цм, са 6 до 8 формираних  зрна. Због доброг квалитета, од 80 % зрна му је у првој, екатраквалитета, или другој (врло финој) класи. Квалитет зрна опредељује ову сорту за индустријску прераду, а због ране зрелости и за пијацу. Маса 1.000 зрна је око 320 грама.

Дунав – Рана баштенска сорта која од сетве до бербе стиже за 60 дана. Зрно је светло зелене боје, слатко, а маса хиљаду зрна износи око 400 грама.

Фрила – Средње рана сорта дужине вегетације око 65 дана. Висина стабла се креће од 50 до 65 цм. Махуна је права са тупим врхом, дужине 6 до 7 цм и са 6 до 7 зрна тамно зелене боје. Маса 1.000 зрна износи око 320 грама.

Р.Д.Ј.