Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Сир ветром сушен

Сир ветром сушен

346

За Миру Гилић вредну привредницу из околине Трстеника, Србија је сазнала када је направила качкаваљ са чоколадом. Не какаом, не као чоколадом, већ правом, оном коју  и иначе једемо. И тај качкаваљ, када га загризете слан, затим негде на пола залогаја осетите сласт највољеније посластице данашњице, па на крају млеко домаћих крава, и дан данас је један од њених напродаванијих производа. Богату палету, јер конзументи стално траже нешто ново, употпунила је качкаваљем сушеним потпуно природно, на ветру.

– За један килограм сира иде 12 литара млека. Сир је зрео неке две недеље, а после тога је на спољној температури, на промаји, провео шест месеци. Од комада који је пре сушења имао четири килограма, тај круг сада има око 1,8 грама – прича Мира, напомињући да је овај вид сушења доста спорији, али је природнији, здравији.

– У сушари је генерално краћи процес, овде је зрење дуже и сир добија природну покорицу тако да  може неограничено да стоји – објашњава, наводећи даље да је процес производње нимало лак.

– Много је тешко направити један такав сир, свакодневно је потребно окретати га, водити рачуна о хигијени, да га не нападну инсекти и кад је готов ви не можете да му одредите реалну цену наспрам квалитета и уложеног рада – а квалитет је, ако ћете веровати на реч онима који су га пробали, заиста врхунски.

Текст и фото: Зорица Драгојевић