Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Сомборке у којима сазрева млади сир

Сомборке у којима сазрева млади сир

508

У јесење доба када су сви сеоски послови при крају, Ана Карановић, из Руднице подно Копаоника, вреднује и даље. За њу је сезона тек почела, јер треба спремити зимницу, од најслађих, ничим прсканих и третираних паприка сомборки.

– Нешто на шта смо поносни и преносимо рецепт у породици је специјалитет који се од давнина код нас спрема – блага паприка сомборка пуњена сиром. У јесен је пунимо јако масним крављим сиром. Он је баш мастан због отаве коју краве у јесен једу. Тако припремљена паприка са сиром нам траје до следеће зиме, односно до јесени кад поново припремамо – каже Ана поносно показујући тегле у којима се жути сомборка, као да је тек узбрана. У сомборци комади сира, младог, белог крављег.

– Стављам млади сир, крављи који мора да сазри у тој паприци и од ње поприми мирис и укус. А пресолац је сирна сурутка, тако да је све што треба од храњивих вредности ту. И то је стварно деликатес – а да би дошло до деликатеса потребно је време, колико времена зависи од температуре.

– Када ће сазрети и бити за јело зависи од временских услова. Ове године нам је јесен лепа и топла тако да сир брже сазрева.

Текст:З.Д.