Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Suva punjena paprika

Suva punjena paprika

132

Paprika se od severa do juga Srbije priprema na najrazličitije načine. Naravno, suve paprike, kao i one sveže, pune se i mesom, mlevenim junećim i svinjskim, proprženim na luku ili praziluku, u Pirotu sa dodatkom pirinča i začina, u Beloj Palanci i seckane šargarepe, a u Trgovištu i uz dodatak jajeta, pa se poređaju u tepsiju ili u zemljani sud, ukrčkaju i na kraju preliju zaprškom od ulja i tucane ili mlevene paprike i zapeku u pećnici.

Potrebno je:

  • 1kg junećeg mesa
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica paradajz pirea
  • so, biber, biljni začin
  • mlevena paprika
  • ulje
  • ½ šolje pirinča
  • 15 crvenih suvih paprika

Priprema:

Suve paprike potopiti u vrelu vodu i ostaviti da stoje dok se pripremi fil. U šerpu sipati ulje i dodati crni i beli luk, sitno iseckan. Blago propržiti, a zatim staviti mleveno meso i začine, kao i kašičicu paradajz pirea. Dobro izdinstati. Kad je gotovo, dodati šolju pirinča i dinstati još 5 minuta, ne duže.  Paprike očistiti od peteljki i semena i puniti filom. U šerpu sipati malo ulja,

poređati paprike uspravno i naliti vodom da ogreznu. Mogu se kuvati na ringli ili peći u pećnici oko sat vremena. Po želji zapržiti. Služiti toplo, uz zreli beli sir.

Foto: AdobeStock

Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.