Паприка се од севера до југа Србије припрема на најразличитије начине. Наравно, суве паприке, као и оне свеже, пуне се и месом, млевеним јунећим и свињским, пропрженим на луку или празилуку, у Пироту са додатком пиринча и зачина, у Белој Паланци и сецкане шаргарепе, а у Трговишту и уз додатак јајета, па се поређају у тепсију или у земљани суд, укрчкају и на крају прелију запршком од уља и туцане или млевене паприке и запеку у пећници.
Потребно је:
- 1кг јунећег меса
- 1 велика главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 1 кашичица парадајз пиреа
- со, бибер, биљни зачин
- млевена паприка
- уље
- ½ шоље пиринча
- 15 црвених сувих паприка
Припрема:
Суве паприке потопити у врелу воду и оставити да стоје док се припреми фил. У шерпу сипати уље и додати црни и бели лук, ситно исецкан. Благо пропржити, а затим ставити млевено месо и зачине, као и кашичицу парадајз пиреа. Добро издинстати. Кад је готово, додати шољу пиринча и динстати још 5 минута, не дуже. Паприке очистити од петељки и семена и пунити филом. У шерпу сипати мало уља,
поређати паприке усправно и налити водом да огрезну. Могу се кувати на рингли или пећи у пећници око сат времена. По жељи запржити. Служити топло, уз зрели бели сир.
Foto: AdobeStock
100 ЈЕЛА СРБИЈЕ
Књига „100 јела Србије“ – кувар за све генерације, како за почетнике, тако и за врсне куваре и куварице. Жеља нам је да вас подсетимо и да сачувамо од заборава наша традиционална, народна јела и мирисе домаћих кухиња.
Пред вама је књига „100 јела Србије“ и прилика да је купите себи или поклоните драгим људима за предстојеће празнике. Цена књиге је 949 рсд и сада је можете добити директно на вашу адресу и платити поузећем. Књига је одштампана на квалитетном папиру и има 232 стране, димензија 210х210 мм, прошивена и са тврдим корицама да можемо да је користимо сваки дан и много дана.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Позовите нас на телефон 069 11 54 004 и поручите кувар
по цени 949 рсд + ПТТ трошкови