Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Сува пуњена паприка

Сува пуњена паприка

158

Паприка се од севера до југа Србије припрема на најразличитије начине. Наравно, суве паприке, као и оне свеже, пуне се и месом, млевеним јунећим и свињским, пропрженим на луку или празилуку, у Пироту са додатком пиринча и зачина, у Белој Паланци и сецкане шаргарепе, а у Трговишту и уз додатак јајета, па се поређају у тепсију или у земљани суд, укрчкају и на крају прелију запршком од уља и туцане или млевене паприке и запеку у пећници.

Потребно је:

  • 1кг јунећег меса
  • 1 велика главица црног лука
  • 2 чена белог лука
  • 1 кашичица парадајз пиреа
  • со, бибер, биљни зачин
  • млевена паприка
  • уље
  • ½ шоље пиринча
  • 15 црвених сувих паприка

Припрема:

Суве паприке потопити у врелу воду и оставити да стоје док се припреми фил. У шерпу сипати уље и додати црни и бели лук, ситно исецкан. Благо пропржити, а затим ставити млевено месо и зачине, као и кашичицу парадајз пиреа. Добро издинстати. Кад је готово, додати шољу пиринча и динстати још 5 минута, не дуже.  Паприке очистити од петељки и семена и пунити филом. У шерпу сипати мало уља,

поређати паприке усправно и налити водом да огрезну. Могу се кувати на рингли или пећи у пећници око сат времена. По жељи запржити. Служити топло, уз зрели бели сир.

Foto: AdobeStock

Књига „100 јела Србије“ – кувар за све генерације, како за почетнике, тако и за врсне куваре и куварице. Жеља нам је да вас подсетимо и да сачувамо од заборава наша традиционална, народна јела и мирисе домаћих кухиња.

Пред вама је књига „100 јела Србије“ и прилика да је купите себи или поклоните драгим људима за предстојеће празнике. Цена књиге је 949 рсд и сада је можете добити директно на вашу адресу и платити поузећем. Књига је одштампана на квалитетном папиру и има 232 стране, димензија 210х210 мм, прошивена и са тврдим корицама да можемо да је користимо сваки дан и много дана.