Насловна РАЗНО Све траженија традиционална српска јела за ношење

Све траженија традиционална српска јела за ношење

419

Све су траженија готова и кувана јела за ношење, а нарочито јела традиционалне српске кухиње, кажу у фирмама које се баве кетерингом.

По свежа и топла јела долазе грађани свих генерација. Ипак, најчешћи купци куваних традиционалних јела су пословни људи који немају много слободног времена, кажу саговорници Танјуга.

Сувласник кетреинга „Домаће пите и кувана јела“ Ђорђе Дабић каже да се четири године бави тим послом и да је његов главни мотив био када је схватио да је Београду потребно место где ће грађани моћи да купе кувана традиционална јела.

Дабић је за сада задовољан продајом куваних јела, која се у том објекту спремају свакодневно.

Говорећи о периоду када је почела корона криза рекао је да тада дошло до осетног пада продаје готове хране, али и да је то кратко трајало.

Истиче да поједине фирме код њих свакодневно купују за своје запослене храну, али да има и оних који ту дођу у објекат да једу.

Дабић додаје да све што се не прода у једном дану дају народним кухињама са којима имају и склопљене уговоре.

“Људи су жељни домаће српске кухиње. У почетку смо почели са питама и кифлицама, а онда смо обогатили понуду и куваним јелима. Све оно што можемо да нађемо на трпези наших бака има и на овом месту”, наводи он.

Живимо једним брзим начином живота у инстант времену, где се мало размишља о породичним вредностима, напомиње Дабић.

Сећа да је раније било нормално када мајке дођу кући и припремају оброк, док сада, како каже, већина њих нема довољно времана за то, те се све више одлучују за овај вид куповине како би слободно време користиле за породицу.

Упитан шта грађани највише купују, каже да је то чорбаста храна које су људи највише “жељни”.

Одговарајући на питање да ли је исплативо хранити се на овај начин, Дабић је навео да се труде да задрже добар однос цене и квалитета и додаје да за спремање хране, поврће и месо користе искључиво са домаћих српских фарми, а не из увоза.

Прецизира да за комплетан оброк, укључујући салату и колач треба издвојити између 300 и 400 динара.

У понуди су ђувеч, боранија, грашак, пасуљ, паприкаш, сарме, додаје саговорник, сва она јела којих се сећамо из детињства, а која смо имали на трпезама.

Суграђанка Маја коју је екипа Танјуга затекла у овом објекту каже да често купује на овом месту и то углавном главне оброке, али да се деси да и у преподневним сатима купује пите.

Упитана шта је разлог ове врсте куповине, рекла је да је то мањак слободног времена.

Каже да је овај начин снабдевања храном исплатив, а да на месечном нивоу за двочлану породицу треба пар хиљада динара, те да није скупље у односу када кува кући.

Друга суграђанка Марија Димитријевић је казала да често купује на овом месту и то углавном кувана јела, јер зна да је увек свеже и лепо, а то је углавном када има мањак времена закување.

Када је реч о исплативости овакве честе куповине, наводи да јесте исплативо, јер је потребно и до три сата за спремање оброка, за које нема увек времена.

Извор: Танјуг

Фото: Freeimages