Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Тајна Душанкиног ликера од багрема!

Тајна Душанкиног ликера од багрема!

479

Душанка Миливојевић из села Винча код Тополе прави 14 врста ликера, али посебно је поносна на свој најновији аперитив – ликер од багрема. Рецепт за овај ликер разликује  се од начина прављења осталих, јер у њему нема ракије.

„За припреми ликера од багрема никада не треба користити лозу. Он се прави од вотке. У њу се стављају цветови багрема и жути шећер. Багрем испушта слузасту масу и етерична, лековита уља. Даје вотки боју, мирис и укус. Зато се и не прави од ракије, јер нежни багрем у њој не би дошао до изражаја, а вотка је неутрална. Овај биљни напитак је одличан за поподневно уживање, али је и лековит, јер цветови багрема умирују кашаљ и добри су за желудац “, каже Душанка Миливојевић.

За ликер је потребно литар квалитетне вотке, 300 грама свежих цветова белог багрема и до пола килограма жутог шећера. Цветови се одвоје од дршке, оперу хладном водом и поспу са половином шећера. Оставе се да преноће и сутрадан ушећерени цветови се споје са вотком, Флаша се оставља на тамно и хладно место најмање 40 дана, а може и до два месеца. Након тога ликер се процеди и дода се пола литра дестиловане воде са остатком шећера, или меда.

Ликери се, додаје Душанка, увек држе у стакленим флашама. Овај од багрема направила је из радозналости, јер воли да истражује по интернету. Како њена породица гаји винограде, највише се прави лоза, од које она даље прави ликере од воћа које је одомаћено у тополском крају. Тако  на полицама у малим флашама ређа ликере од брескве, малине, мушмула, вишње или јагоде.

Текст и фото: Биљана Ненковић