Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Третмани побољшавања заметања плодова крушке

Третмани побољшавања заметања плодова крушке

462

У Србији не постоји навика произвођача крушке да стимулишу образовање партенокарпних плодова без унакрсног опрашивања, иако је познато да је већина сорти крушке самобесплодна и да без унакрсног опрашивања стабле крушке могу да носе само партенокрапне плодове (Партенокарпија је заметање плодова и њихов развој без оплодње). Наиме, воћке након цветања одбацују неоплођене цветове, осим ако нису добиле стимуланс да наставе са развојем и растом плодова у виду третмана биорегулаторима.

Заједничко истраживање стручњака са новосадског Пољопривредног факултета, образложиа је др Бисерке Милић са новосадског Пољопривредног факултета, у раду под називом  “Третмани побољшавања заметања плодова крушке”. Реч је, пре свега, о сортама крушке које су склоне слабијем заметању у условима лошим за опрашивање и оплодњу, као и о случајевима кад је потребно да се умање штете од мразева у воћњацима. Најчешће се користе:

BA+GA4/7 примењен 2 или 3 пута у фенофази цветања, доводи до повећања крупноће плодова, издуживања плодова, развоја партенокарпних плодова и повећања заметања плодова са семенкама.

GA3 у зависности од сорте доприноси повећању крупноће, издуживању и уједначенијем облику плодова.

NAA/NAD поспешује заметање и развој нормално оплођених плодова, има синергистичко деловање са BA+GA4/7.

Prohexadione-Ca појачава деловање гиберелеина.

Испитивани су следећи препарати: VELSET B, Mo, N, аминокиселине, FrutaFija P, K, B, Fe, Mn, Cu, аминокиссеине, NAA 3%, GranPerla P, K, GA3 2%, док је стандард био Perlan-giberelin GA4/GA7 + 6BA. Третирања су рађена на сорти крушке кармен када је био отворен први цвет, као и са 80 одсто отворених цветова. На основу испитивања све комбинације препарата допринеле су повећању заметања плодова сорте крушке кармен у односу на нетретирану контролу

Frutafija 15 ml/100 l+ Perlan 25 ml/100 l – показала се као најефикаснија комбинација у повећању заметања, даје најкрупније плодове, али нешто увећани део деформисаних.

 Комбинација Perlan + Perlan даје једнако заметање, нешто ситније плодове у односу на комбинацију FrutaFija + Perlan, али такође већи удео у односу на контролу.

 Као алтернативе или допуна перлану у фенофази 80 % цветова могао би се применити Gran pera у концентрацијама 50 i 100 ml/100 l, где комбинација Fruta Fija 15 ml/100 l + Gran Pera 100 ml/100 l доприноси бољем заметању у односу на контролу, где даје крупније и добро обојене плодове без деформитета.