Уз путеве, на ливадама, крај живица, на рубовима шума и шикара, те на запуштеном земљишту, расте веома непријатан коров који се приликом додира качи за одећу и бар једном смо га понели из шетње у природи. Тада сигурно нисмо размишљали о његовој лековитости и нутритивним вредностима. А, баш та “ливадска лепотица” љубичастоцрвених цветова која се кукицама качи на све што се нађе у њеној близини, једна је од најцењенијих традиционалној, па и у традиционалној медицини као чистач организма.
Реч је о чичку (Artcium lappa), двогодишњој биљци која расте у широком појасу од калифорнијских обала до Сибира. У Европи је самоникла биљка, а унсена је у Азију и Северну Америку. У народу је овај коров познат као велики чичак, чичок, аспух, овчији чичак или репушина, јаког је и сочног разгранатог корена и висине до метар и по, крупних срцастих или јајастих листова назубљених рубова, који су с наличја сивобели са длачицама. Препознаје се по цветним главицама које су сакупљене у гроздаст или метличаст цвет који са спољашње стране има кукице које боцкају приањају за одећу, крзно животиња…
Лековита салата
Свеже, младе листове чичка добро опрати и просушити. Исецкати и зачинити лимуновим соком, хладно цеђеним маслиновим уљем и морском сољу. Може се комбиновати с листовима маслачка, зелене салате, руколе или сремуша.
Чај за чишћење организма
Помешати по сто грама корена чичка, раставића, ланеног семена и коприве, па одвојити 5 супених кашика и прелити литром кључале воде. Поклопити и оставити да одстоји пола сата. Процедити и чај попити у току дана.
За очување здравља
Узети по 30 грама корена чичка, листова маслачка, нане цвета невена и по 10 грама црвене детелине и корена сладића. Одвојити кашичицу смеше и прелити са два децилитра вреле воде па оставити поклопљено два сата. Процедити и пити две-три шоље незаслађеног чаја пре јела током 20 дана, а затим направити једномесечну паузу.