Насловна ВЕСТИ2 У Шумадији се припремају за пролећну сетву

У Шумадији се припремају за пролећну сетву

289

У Шумадији смо на прагу једног од најважнијих послова у пољопривреди, а то је пролећна сетва јарих усева. Најзаступљенији је кукуруз, а процена је да ће се ове године посадити око 50.000 хектара. Због тога што може да поднесе ниже температуре сетва сунцокрета у Шумадији је већ отпочела, док ће се са сетвом соје и кукуруза сачекати још недељу дана.

Радиша Најдановић из Церовца код Крагујевца један је од већих пољопривредних произвођача у Шумадији. Обрађује 120 хектара, по 60 хектара кукуруза и сунцокрета. Са сетвом сунцокрета је већ кренуо.

„Сунцокрет мало више трпи хладноћу и пошто имамо доста сетве ми смо кренули мало раније иако бих можда ја чекао још недељу дана, али ето ускоро ћемо кренути и са кукурузом. Земљиште смо припремили, ђубре бацили па ћемо на крају године видети где смо. Ђубре је много поскупело, као и нафта. Поред тога нисмо смањивали наше површине, чак смо нешто и повећали па докле издржимо. Остављамо и нешто хране за овце, неких 100 тона за наше потребе фарме, а остало иде на тржиште. Сунцокрет је рецимо био добар прошле године и имали смо око три и по тоне, док је на кукуруз утицала суша, па смо имали између пет и шест тона“, каже Најдановић.

Он је прошле године продавао сунцокрет за 62 динара по килограму али ова година га брине због растућих цена инпута у пољопривредној производњи.

И поред раста цена у производњи већина пољопривредника обавила је редовно ђубрење, основну агротехничку меру а према подацима Пољопривредне стручне службе у Крагујевцу ратари су урадили анализу земљишта на више од 2.000 узорака.

„Код јарих култура потребно је да температура земљишта у сетвеном слоју буде од 8 до 10 степени. Имали смо веома хладан март, почетак пролећа је био веома хладан, потпуно без кише тако да пољопривредни произвођачи који су затварали зимску бразду почетком фебруара месеца очували су ту зимску влагу која је отишла у дубље слојеве земљишта и то ће користити током читаве вегетације у јарим усевима. Већ је почела сетва сунцокрета, јер је сунцокрет толерантнији на ниже температуре, тако да он може да клија и на температури од три до пет степени у земљишту. Са сетвом кукуруза и соје треба мало сачекати да се земљиште добро припреми, а веома је важна и та правовремена сетва у одређеном тренутку јер рецимо ако касни сетва онда се скраћује период вегетације што се одражава на раст и развој биљке а сами тим и на приносе“, објашњава Љиљана Вуксановић, саветодавац за ратарство.

Поред кукуруза који је и најзаступљенији од јарих усева у Шумадији и простире се на око 50.000 хектара, пољопривредници сеју и сунцокрет на 3.500 хектара који бележи и раст под површинама али и соју на 750 хектара.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay