Насловна ВЕСТИ2 Уз црну чоколаду лакше се подноси стрес

Уз црну чоколаду лакше се подноси стрес

266

Често се говори о позитивним утицајима тамне чоколаде на наше здравље, можда зато што је и веома укусна. Када се на посебан укус дода њен антиоксидативни утицај на кардиоваскуларни систем, јасно је да не треба имати осећај кривице када се посегне за којом коцкицом више.

Нова претклиничка студија показује да тамна чоколада може помоћи мозгу да се прилагоди хроничном стресу. Налази студије сугеришу да би тамна чоколада могла да појача одговор на стрес.

Студија из јуна 2022. објављена у Nutritional Neuroscience анализирала је утицај узорака исхране црне чоколаде на ЦА1 регион мозга хипокампуса код пацова када су били изложени хроничном стресу.

Тридесет пет пацова је распоређено у пет група: контролну групу, групу под стресом и три групе које су састављене са различитим обрасцима исхране у смислу укључености црне чоколаде. Једна група пацова добијала је црну чоколаду у стресним ситуацијама, друга група је имала могућност неограниченог уноса црне чоколаде, а пацови из треће групе су добијали уобичајено јело и само четири грама црне чоколаде дневно.

На основу добијених открића, истраживачи су закључили да су обавезни и ограничени обрасци исхране црне чоколаде преокренули штетне ефекте хроничног изолационог стреса на нервне ћелије мозга које утичу на учење и обраду памћења. Резултати такође показују да су се унос хране и телесна тежина значајно смањили у свим групама које су имале унос тамне чоколаде.

Ово је прва студија те врсте, која тестира утицај тамне чоколаде на стрес тако што је испитивала њен утицај на нервне ћелије у мозгу. Следећи корак је истраживање да ли црна чоколада на сличан начин утиче на људе.

Већ постоје докази да црна чоколада користи здрављу мозга. Студија из 2020. показала је да конзумација тамне чоколаде побољшава вербалне перформансе и меморију у поређењу са белом чоколадом. Истраживачи верују да је то можда због повећаног церебралног протока крви услед дејства какао флавоноида.

Насумично испитивање паралелних група објављено 2019. године показује да конзумирање тамне чоколаде побољшава перформансе когнитивних функција у поређењу са белом чоколадом.

Такође постоје истраживања о томе како црна чоколада утиче на прихватање стреса. Студија из 2014. показала је да је конзумирање 40 грама тамне или млечне чоколаде дневно током двонедељног периода ефикасан начин да се смањи ниво стреса код жена.

Ипак, ова најновија студија о тамној чоколади сугерише да храна богата антиоксидансима може имати неколико механизама за јачање здравља мозга и смањење стреса код људи, због чега се сматра пожељном храном.

Извор: РТС

Фото: Pixabay