Насловна РАЗНО Виногорје из доба Чарнојевића

Виногорје из доба Чарнојевића

314

Тридесетак километара од Сомбора, на самој граници са Мађарском, на Телечкој висоравни са благом климом и великим бројем сунчаних дана, налази се село Риђице, познато по црном песку који је погодан за засаде винограда јер кад ветар дува на разноси га. И баш због те погодности, када је насељавао Војводину Арсеније Чарнојевић донео је винову лозу и засадио винограде. Од велике сеобе до данашњих дана како су се смењивале генерације тако се смењивао и интерес за виноградарство. Од скоро, неки млади људи кренули су у обнову, посветили се томе из срца и успели да издејствују селу статус виногорја. Тренутно у Риђицама постоји 32 винара и четири регистроване винарије, од којих је једна и винарија Заба, изграђена 2015. на седамдесет година старим виноградима.

– Село Риђице има статус виногорја и традиција бављења виноградарством датира још од доласка Арсенија Чарнојевића. Он је донео винову лозу и свака кућа је имала свој виноград. У то време није било механизације и сви виногради су запуштени. Тренутно у селу постоје четири регистроване винарије од којих је једна наша. Винограде које смо затекли обновили смо 2015. године, а стари су преко 70 година – рекла је Нада Симићевић ПР винарије.

– Имамо близу три хектара под виноградима. Од белих сорти имамо Совињон блан, Рајнски ризлинг, Пињо Гриђо, то су сува вина, а имамо и Чешку сорту Палаву и полусуво вино Траминац. С Палавом смо прошле године били на оцењивању у Бечу и добили смо злато за то вино.  Од црних сорти имамо Каберне фран, Мерло и Малбек. Правимо купажу каберне франа у већем проценту и мерлоа – објашњава Нада наглашавајући да ова вина углавном можете наћи на винским манифестацијама, док ће у наредном периоду отворити винотеку у Новом Саду.

– Биће у Новом Саду наша мала винотека и вероватно ће се одређена вина наћи у хотелима и ресторанима јер захтевају упаривање са храном. Тржиште је доста захтевно за нас, али полако гурамо своју причу – у ту причу следеће године укљукчиће се и дегустациона сала и смештајни капацитет.

– У изградњи су нам дегустациона сала и смештајни капацитет. Градимо пет апартмана и то ће бити готово следеће године, те ћемо моћи да организујемо винске туре. Биће то одлична прича јер наша вина могу да се упаре са локалном храном, углавном се бела вина упарују са лаганијим салатама и рибом, црвена су више уз дивљач и месо – надају се из винарије Заба да ће ускоро моћи да се крене путевима вина у Риђице.

Текст и фото: Зорица Драгојевић