Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Водити рачуна о Компатибилности подлоге/племке

Водити рачуна о Компатибилности подлоге/племке

209

Интензивна производња поврћа, пре свега у заштићеном простору, суочава се са великим проблемима. Константно гајење биљака на истом простору, без поштовања плодореда, представља ограничавајући фактор производње. Међутим, највећи проблеми су настали забраном употребе метил бромида који је поред нематоцидног и инсектицидног дејства, имао изражена и фунгицидна и хербицидна својства, па се као такав успешно користио за дезинфекцију земљишта заштићених простора. Борба против патогена и земљишних штеточина представља озбиљан проблем, пошто је реч о организмима који се изразито тешко сузбијају у току производње. Осим тога, на тржишту пестицида присутан је ограничен број делотворних препарата за њихово сузбијање. То је био један од основних и иницијалних разлога ширења производње калемљеног расада поврћа. Током производње таквих биљака уочене су касније и многе друге предности због којих је тренд калемљења расада поврћа у сталном порасту.

У Србији је калемљен расад у прошлости био везан, пре свега, за производњу лубенице, док је у последњих 10-так година, коришћење калемљеног расада доживело праву експанзију, посебно у производњи парадајза у заштићеним просторима. И поред тога што у Србији постоје специјализовани произвођачи расада поврћа, они још увек немају, пре свега, техничких могућности да расад калеме. Из тог разлога се калемљен расад поврћа увози највише из Грчке, Босне и Херцеговине, Мађарске и Холандије. Треба нагласити, да имамо и успешне произвођаче који калемљење обављају за сопствену производњу.

На почетку, калемљење лубенице имало је за циљ смањење штете које проузрокују земљишни патогени, првенствено Fusarium oxysporum. Међутим, данас је основни циљ калемљења расада поврћа, пре свега, везан за повећање приноса и квалитета плодова, комбиновањем подлоге толерантне на болести, неке физиолошке проблеме или стрес, са генетички супериорном племком. Поред тога, употреба калемљених биљака у производњи поврћа може смањити употребу минералних ђубрива и пестицида, чинећи ту производњу еколошки прихватљивом.

Шта се тренутно највише калеми, како се калеми и какво земљиште је потребно калемима прочитајте у наставку текста…

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us