Насловна НОВИ БРОЈ Време је да засучемо рукаве

Време је да засучемо рукаве

484

Паори кажу да њихова година почиње у марту. Одморна земља, воћке, винова лоза, али и све биљке јесенас посејане, чекају вредне паоре. Посла има и за сакупљаче гљива и лековитих биљака, подрумаре, пчеларе

Виноград

У марту се у винограду разбацују стајњак и азотна ђубрива.

У матичњаку лозних подлога режу се резнице за калемљење.

Треба поправити наслоне и затегнути жице које су у претходној вегетацији попустиле.

Виногради, који су у јесен загрнути, разгрћу се и уклањају се брандуси испод спојног места.

Лековито и зачинско биље

Скупља се јагорчевина.

Може се гулити кора крушине, сакупљати иглице и пупољци јединог листопадног четинара-ариша.

Од брезе се сакупљају лековити сок и млади листови.

Приспели су коприва, маслачак, љубичица, пиревина, зубача, подбел, репушина, срчењак, векија бедреника,водопија…

Воћњак

Март је месец за подизање нових засада, матичњака и подлога, али и прекалемљење и подмлађивање запуштених и старих воћака.

Потребно је да се уништи коров.

Сада је оптимално време за плаво прскање кајсије и брескве.

Чим се земљиште просуши, ваља орезати и јагоде.

Пролећном фризуром треба улепшати и малињаке, купињаке, засаде рибизли и огрозда и свих врста јагодастог воћа.

Гљиве

Пристижу смрчци, најквалитетније пролећне гљиве.

У листопадним шумама, испод лишћа може се пронаћи мартовка.

Сакупљајте лековите гљиве, а између осталих ганодерму луцидум и ганодерму апланатум, брезову губу, боров труд и ћуранов реп.

Зеленило

Овог месеца може се обновити или засадити нови ружичњак.

Могу се посадити и жива ограда, шибље, грмље, али и лишћари и четинари.

Треба изграбуљати травњак, ако је време сунчано и земљиште просушено, може се разбацити и НПК ђубриво с више азота.

Пчелињак

Ваља започети стимулативну прихрану пчела.

Истовремено се мора проверити и какво је здравствено стање пчела.

Слабија легла спојити с јачим.

Треба обавити и прву пролећну заштиту од варое, да ова гриња не би касније напала кошницу.

У кошницама у којима је саће дотрајало, треба га заменити новим.

Повртњак

Још се може сејати боб. Ово поврће треба сејати на ону страну баште на коју дува ветар.

До средине марта неопходно је да се нађубри поврће посејано (или посађено) у јесен.

Лукове, посађене јесенас, ваља заштитити од штеточина

У лејама које су припремљене и угрејане у фебруару сеје се семе поврћа за расад. То су купусњаче, парадајз, паприка, краставац, патлиџан, диње и лубенице.

На великим њивама обавља се последња, предсетвена припрема, и сеје. У првој декади се сеју: спанаћ, блитва, лук, шаргарепа, грашак, целер, салата.

У другој декади сеју се ротквица, целер, першун, паштрнак, мирођија.

Трећа декада, када је земљиште најтоплије, резервисана је за сетву купусњача и садњу кромпира.