Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Време је за бербу зелене салате

Време је за бербу зелене салате

520

Када је реч о раној пластеничкој производњи тренутно је најактуелнија зелена салата које и има највише на зеленим пијацама широм Србије. Један од већих произвођача поврћа у пластеницима, у Поморавском округу, је породица Јанковић из Милошева код Јагодине. Иван и Анкица се око 20 година баве пластеничком производњом. У великом блок пластенику од 3.000 квадрата, који је опремљен комјутером и метео станицом, годишње произведу око 50.000-60.000 комада зелене салате.

– Имали смо једну туру зелене салате коју смо завршили до нове године и затим смо засадили другу коју управо беремо. То је четврта култура коју садимо у овом пластенику. Прво је парадајз, па краставац и два пута салата. Обично буду три културе, али сада је било топло. Имамо неколико врста салате – генесис, фабрис, џубокс и неке у огледу са холандским семенима. Углавном користимо холандско семе јер је најквалитетније. Производимо и расад – каже Анкица Јанковић.

Она истиче да салата не изискује претерану негу, али мора да се заштити на време.

– Заштита од болести је битна и ради се после десетак дана од расађивања. После се више не прска док не стигне за бербу. Напада је пламењача и ботритис и зато се штити на почетку. Највише је подложна болестима код фолије, јер ту има највише влаге. Ако се не заштити на време после нема помоћи.  Наводњавање мора да буде умерено, да не буде ни много суво а ни да се много залива – објашњава Анкица.

Након зелене салате Јанковићи крећу са садњом парадајза и паприке крајем марта, почетком априла.

Текст и фото: Јелена Лукић