Насловна РАЗНО Врлине и мане ароније

Врлине и мане ароније

254

Плодови ароније су богат извор витамина Ц, А, Б комплекса, К, шећера, органских киселина, пектина, флавоноида, антоцијана, полифенола, танина и других корисних материја. За разлику од другог воћа, берба овог воћа се може пролонгирати на дужи временски период, јер стајањем на жбуновима плодови не губе на квалитету. Чињеница је и да се због опорости укуса плодови ароније ретко конзумирају у свежем стању и углавном се користе прерађени у сокове, џемове или желирани.

Прави избор за окућницу

Због свеукупне ситуације и проблема у пласману плодова и производа од ароније, ова воћна врста се због своје скромности и ниског нивоа улагања у производњу може препоручити за окућничко гајење и производњу за сопствене потребе у једном домаћинству. То је посебно значајно у време надолазеће кризе и поскупљења свих елемената производног циклуса за већину биљних врста, што је код ароније сведено на минимум. Потребно је порадити и на промоцији позитивних карактеристика коришћења плодова и производа од ароније. За те намене нису потребна велика улагања и довољно је искористити све већу забринутост савременог човека за очување здравља, а велики број истраживања у свету и код нас је показао да свакодневно конзумирање, чак и малих количина производа од ароније у великој мери доприноси побољшању опште здравствене и физичке способности људи.

Р.Д.Ј.