Насловна ВЕСТИ1 ЗАЧИНСКО БИЉЕ ИЗ САКСИЈЕ: Мирисно, укусно, здраво и свеже убрано

ЗАЧИНСКО БИЉЕ ИЗ САКСИЈЕ: Мирисно, укусно, здраво и свеже убрано

142

Свеже зачинско биље постало је популарно након експанзије кулинарских ТВ канала, чији га кувари обилато користе, а беру на лицу места – у кухињи. Тако се полако развија пракса да свежи зачини свима буду надохват руке, а саксије и жардињере са гајеним биљкама нашле су место у стану, на терасама и прозорским окнима. За ову „кућну производњу“ довољно је имати само добру вољу и мало баштованског знања.

Пише: Биљана Ненковић

Одржавање и нега зачинског биља у саксијама је мање захтевно, биљке су увек на оку одгајивача, који не морају да се боре с коровом и штеточинама. У саксијама може да се узгаја скоро свака зачинска биљка, само ваља знати која захтева више или мање воде, сунца и топлоте.

Ако се биљке узгајају из семена, довољно је пратити упутства произвођача и водити рачуна о томе да посуде буду чисте, како се обољења не би преносила. Показатељ лоше неге је пожутело лишће и сушење делова биљака. Просторије увек треба да буду добро проветрене, а испод саксија треба поставити тацне.

Предложићемо вам за садњу у саксијама неколико биљака које се често користе, лаке су за одржавање и могу да се гаје на тераси, у соби или на прозорској дасци.

Рузмарин

Рузмарин је дрвенасти грм с игличастим лишћем које даје одличан укус печеним кромпирима, јагњетини, јелима с пилетином и активно учествује у кулинарству као зачин. Користи се код припреме јела од рибе, дивљачи и других печених меса.

Лепо напредује у саксијама, на тераси или у затвореном простору. Уколико је у соби, треба увек да буде на добро осунчаном прозору, како би могао да добије што више сунца. Најбржи начин да се уништи рузмарин у саксији је превише воде. Потребна му је влага, али не и „мокре ноге“.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us