Насловна РАЗНО Najlepši proizvodi iz najlepšeg sela na svetu

Najlepši proizvodi iz najlepšeg sela na svetu

585

Vreo dan na Mećavniku. Turisti kao osice, zuje, telefoni na gotovs, kamere uključene, momak koji prodaje karte na ulazu u Drvengrad jedva stiže sve da usluži. Izgleda da nikome ne smeta tih 37 stepeni od koga gori i kamen i zemlja. Na tezgama sa suvenirima umorna lica lokalnih seljana. Iz dana u dan iz godine u godinu, objašnjavaju od čega su pletene čarape, kako se pravi slatko od šumskih jagoda, zašto je rakija nacionalno piće i od čega sve može biti napravljena. Znojava lica umivaju flašama vode, sklanjaju se u ono malo hlada što od tezga dostane i čekaju da zarade koji dinar. Jedan od njih Zoran Milutinović iz Mokre Gore, ne krije zadovoljstvo. Njegovi proizvodi idu odlično.

– Živim u selu Mokra Gora, tu mi je imanje od pradedova ostalo. Obrađujemo ga supruga, sin, shana i ja. Tu su i unučići ali su oni još mali, mada kad treba nešto sitno pripomognu. Svoju robu prodajem ovde na Mećavniku u Drvengradu – proizvoda ima puno, tezga je krcata i milina je i pomirisati svaki od njih, a tek probati nije lako odabrati šta. Ipak, svi se prvo odluče za rakiju.

– Imam osam vrsta rakije trenutno na tezgi. Tu su dunja, kajsija, divlja kruška, klekovača, kruška, orahovača, malina, višnjevača, medovača.  Osim rakije tu su i likeri od mente, šumskih jagoda, šumskog voća, jagode. Da ne bude da se samo hvalim alkoholom, ponosan sam na borov med koji je pun joda i odličan za pluća i bronhije, a mi u njega dodajemo i propolis. Pravimo i  domaća slatka od malina, kupina, aronije, ribizla – zadovoljno priča Zoran, koji poziva sve one koji mogu da posete najlepše selo u svetu.

– Zdrava je sredina i naše selo je proglašeno zza najlepše selo u svetu. Dolazi nam puno turista tokom cele godine. Sve što proizvodimo je zdravo jer je na 670 metara nadmorske visine i nema prskanja puno, samo čist vazduh i zdrava voda. Svakome bih preporučio da dođe u Mokru Goru. Ima se šta videti  i kupiti – ono što je Zoran zaključio i zbog čega i drži tezgu u Drvengradu je da se više isplati finalni proizvod, iako je cena voća u njihovom kraju bila prilično dobra. 

– Više se isplati prerađivati nego predavati.  Kod finalnog proizvoda dobijate na ceni i veća je zarada. Od prošle godine cene voća su naglo skočile. Šumska jagoda je išla do 1500 dinara, a malina do 700 dinara. Jeste ove godine bila odlična cena maline kod nas u hladnjačama, ali je gotov proizvod isplativiji – zaključuje Zoran dok se ispred tezge pravi red i naravno svi bi da probaju rakiju i to ne bilo koju, već od maline, one po kojoj je Srbija poznata u svetu.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

Mlečni proizvodi samo za kućnu upotrebu

Zoran i njegova porodica imaju i preradu mleka i mesa na svom imanju, ali zbog nepostojanja rashladnih vitrina u Drvengradu, uglavnom je sve za kućnu upotrebu.

– Imamo kod kuće sir, kajmak, pršutu, slaninu ali samo za našu upotrebu jer ovde nemamo uslove za prodaju. Nema rashladnih vitrina, pa je bolje ne rizikovati.