Aprilski broj „Dobrog jutra“

U novom, aprilskom broju „Dobrog jutra“ o posdsticajima u voćarstvu i povrtarstvu na usitnjenim posedima s nama razgovara Boris Pašalić, ministar poljoprivrede Republike Srpske.

U temi broja govorimo o tome kako prekomerna i nestručna upotreba hemijskih supstanci u proizvodnji hrane opasno preti da ugrozi zemljište, vodu, vazduh, životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Na pitanje zašto proređivanje jabuka plaši voćare odgovara prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani, koji je konsultant voćarima.

U novom broju možete pročitati i kako Holanđani rade na bačkoj crnici, kako je nastala oblačinska višnja, a tu su i stalne rubrike, posvećene pčelama i gljivama.

Bašta u aprilu u fokusu je naše pažnje, a interesovanje privlači i gajenje začina u kućnim uslovima.

4 PODSTICANJE VOĆARSTVA I POVRTARSTVA NA USITNJENIM POSEDIMA

6 PESTICIDI U BUNARU, NA  NJIVI I TANJIRU

12 OD PASULJA DO BAMIJE, A SVE RASTE BEZ HEMIJE

16 ZAŠTO PROREĐIVANJE JABUKA PLAŠI VOĆARE

18 “DARVIN” ZAMENJUJE RADNIKE, A NE ZAGAĐUJE PRIRODU

20 HOLANDSKA PREDUZIMLJIVOST DOBRO SE PRIMILA NA BAČKOJ CRNICI

22 “OBLAČINSKA “ IZ OBLAČINE -PRAVO I ZAŠTIĆENO IME

24 PČELE SU ZAŠTITNI ZNAK DOBROG VOĆNJAKA

26 KRUŠKA KAO KRALJICA NAŠIH VOĆNJAKA

30 RUMENIKA IZVUČENA ISPOD NASLAGA ZABORAVA

32 BELI MLADARI OTKRIVAJU PEPELNICU

34 BAŠTA U APRILU

36 MOŽEMO LI VRATITI NAŠE STARE SORTE KROMPIRA

38 ČIME ZAMENITI ZABRANJENE PESTICIDE?

40 SVEŽI I ZDRAVI ZAČINI, UVEK NA DOHVAT RUKE

42 JEZIK CVEĆA JESTE JEZIK RADOSTI

46 HRISTOS VOSKRESE – RADOST DONESE

50 ŠEĆERLEMA U KOJOJ ŠEĆERA NEMA

52 VELIKO BLAGO KOJE SMO ZABORAVILI

54 OBIČAJI

56 ZNAČAJNI IZVORI LEKOVA I ZA NAJTEŽE BOLESTI

60 SNAŽNA PČELINJA DRUŠTVA CILj SVAKOG PČELARA

62 NAJBOLJE JE PRASE DANSKE LANDRAS RASE

64 PRERADA ZA VOĆARE, SENAŽA ZA STOČARE

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18