Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ БОРАНИЈА: Стара путерица без кончића

БОРАНИЈА: Стара путерица без кончића

1480
Фото: Pixabay

Боранија „стара путерица“ сорта је која се у прошлости много гајила на нашим просторима. Плод јој је умерено широк, жут и с изузетно слатким махунама. Најпознатија је по томе што нема кончића, карактеристичних за већину сорти, чак и када је презрела. Некада су је масовно сејали у кукурузу, а у новије време расте уз притку или на шпалиру. Домаћице је воле јер се брзо кува. И, кажу, укуснија је од било које друге бораније. Ова стара сорта опстала је захваљујући размени семена, те се и данас могу наћи мањи засади.

Ранко Ракић из околине Чачка гаји ову сорту на површини од свега два ара. Каже да је семе добио сасвим случајно. У једном манастиру код Рудника, спазио је два- три оџака на имању. Од свештенства је добио тек неколико семенки.

– Од тек десетак семенки које ми је дало свештенство из тог манастира обезбедио сам следеће године довољно да могу да посејем већу површину. Показала се као изузетно родна, издашна и захвална, јер берба дуго траје. С друге стране, ко год је добио ту боранију хвалио ју је да је укусна, да се брзо кува и, што је најважније, нема кончића. Када сам касније питао свештенство одакле им ова стара сорта, нису тачно знали да ми кажу. Неко је од посетилаца подрудничког манастира донео семе бораније и поклонио им. Они су је пре скоро пола века први пут посејали и од тада је гаје за своје потребе. Пошто сам иначе љубитељ аутохтоних сорти воћа и поврћа, донео сам је на своју земљу, иако никада раније нисам гајио боранију. Старији људи из комшилука сећају се ове сорте из младости. Кажу да су је често сејали и у кукурузу – каже Ракић.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us