Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Drugi ili združeni usev

Drugi ili združeni usev

187

Pasulj je jara kultura kasnog roka setve. Prolećna setva pasulja, kao glavnog ili prvog useva, obavlja se kada prođe period nižih temperatura – krajem aprila i početkom maja. S obzirom da je biljka kratke vegetacije, moguće ga je gajiti kao drugi usev ili međuusev. Kao azotofiksator posebnio je pogodan za takav uzgoj u intenzivnoj proizvodnji uz korišćenje navodnjavanja i održive, ekološke poljoprivrede. Time se zemljište iskorišćava tokom čitave godine, brži je obrt sredstava, veći su prihodi i ekološki je ispravnija poljoprivreda.

Pasulj se najčešće gaji kao drugi usev, postrno, obično iza ječma, ali i iza ranog povrća. U Vojvodini je to moguće isključivo uz navodnjavanje, a setva mora biti početkom jula. Pogodan predusev pasulju je uljana repica, jer ostavlja manju količinu grubih žetvenih ostataka. Prinos pasulja u postrnoj setvi naječšće je isti kao i u redovnoj proizvodnji, ali je kavalitet zrna obično bolji.

Poslednjih godina pasulj se u Srbiji gaji kao čist usev, ali je moguće i u naizmeničnim trakama, ili kao združeni usev sa drugim biljkama.

Ranije su se visoke sorte pasulja, u ekstenzivnim brdsko-planinskim uslovima, gajile kao međuusev u kukuruzu, ne samo radi potpore, nego i zbog povoljne mikroklime. U takvim uslovima manja su dnevna i noćna kolebanja temperature. Povećana je i relativna vlažnost vazduha, što pasulju naročito prija u momentu cvetanja i zametanja mahuna. Istovremeno, pasulj kukuruzu obezbeđuje azot iz vazduha, pa su prinosi veći kod oba useva. Ali, otežana je žetva. Problema sa žetvom nema kod združivanja u naizmenične trake pasulja i nekog visokog useva, najčešće kukuruza, po supstitutivnioj metodi. Najbitnije je izabrati odgovarajuću širinu traka oba useva da ne budu teškoće u proizvodnji i da efekti budu najveći. Poslednjih godina kod nas se pasulj uspešno gaji u mladim zasadima leske, oraha, kajsije, maline ili nekog drugog voća.

Piše: Branko Krstin

Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.

Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.

Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.