Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ ГАКОВИЋИ ОДАБРАЛИ “НЕШТО ДРУГАЧИЈЕ”: Батат се одомаћио у Суботици

ГАКОВИЋИ ОДАБРАЛИ “НЕШТО ДРУГАЧИЈЕ”: Батат се одомаћио у Суботици

320

Последњих година је приметан тренд да се пољопривредни произвођачи све више опредељују за узгој култура које су нам до тада биле непознаница, било да је реч о ратарству, повртарству или воћарству. Једна од таквих је и батат, биљка богата бета каротеном, витаминима Ц, Б6, Е и другим, као и мноштвом минерала који имају низ користи по људско здравље.

Пише: Тања Пролић

Ова вишегодишња гомољаста биљка, пореклом из тропских и суптропских подручја Средње и Јужне Америке, све је више заступљена у исхрани код нас. Ана Гаковић из околине Суботице се, заједно с породицом, бави узгојем батата и с нама је поделила своје искуство.

Све је почело када су пре неколико година приметили батат у маркетима. Како им се свидео укус овог поврћа, кренули су да се распитују о томе како се гаји и дошли до информације да успешно успева и на нашим просторима, иако је пореклом тропска биљка.

– Хтели смо да покушамо с нечим другачијим, са биљком која није толико заступљена код нас. Пре три године посадили смо стотинак садница. Тада смо направили доста почетничких грешака, те род није био велики, али био је довољан за наше потребе. Прошле године смо почели озбиљнију производњу на пола хектара, а ове године наставили смо с истом количином. Гајимо га на површини иза куће, где смо омогућили и наводњавање – изјавила је Ана Гаковић за “Добро јутро”.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us