Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ КАД ЖИВОТ ПОНУДИ ОСТВАРЕЊЕ СНОВА: Савршен слаткиш посластичарке Љиљане

КАД ЖИВОТ ПОНУДИ ОСТВАРЕЊЕ СНОВА: Савршен слаткиш посластичарке Љиљане

556

Иако је завршила средњу туристичку школу и запослила се као административни радник, Власеничанка Љиљана Штукељић некако је себе увек замишљала као посластичара. Размишљала је о тортама, колачима, фигурицама које ће својим рукама измаштати, о томе колико ће радости донети другима и себи. Та је жеља била довољно јака да искористи прву прилику која јој се убрзо указала.

Преломни тренутак у Љиљанином животу била је удаја и одлазак у Словенију, где је њен тадашњи дечко већ радио. Из мале Власенице у којој свако сваког зна, отиснула се у Љубљану где је нико није познавао, али су је сви одмах прихватили. Пружили су јој руку и без знања словеначког језика осетила се добродошлом. Ту је добила сина, стекла нове пријатеље и након три године без запослења, пожелела да оствари своје снове, да буде посластичар.

Старији обожавају штрудле и кремпите

– Увек сам волела да правим тортице, колаче, стално експериментисала и, када је овде дошао тренутак да почнем да радим, одлучила сам да окушам у посластичарству. Први посао није био сјајан. Правили смо посластице за школе и вртиће (чупавци, мраморни колач, тесто са вишњама), у огромним количинама. Стално смо били у некој трци и није било времена да учим овај занат – прича Љиљана.

Међутим, како то понекад бива, појавила се нова прилика. За Љиљану је то била шефица у другој фирми, жена која је умела да је научи да ради и да јој пренесе знање.

– Садашњи посао је нешто сасвим друго, шефица је прави професиналац и спремна да те научи, да ти помогне. Одмах је видела да имам смисла, али да немам праксе за неке ствари, углавном за декорације. Уз њену помоћ, много сам научила. Сада знам да правим све што неко пожели и замисли, и сладоледе, и торте, колаче, кексе, дезерте у чашама – пресрећна је Љиљана.

Научила је пуно и о укусима купаца, шта ко воли, шта воле старији, а шта млађи житељи Словеније и када се окрећу традиционалним слаткишима.

– Постоје неке традиционалне посластице који велики број људи преферира, као што су кремпите и штрудле. У Словенији Божић и Ускрс не могу да се замисле без штрудле на столу. Старији људи углавном траже кремпите “индијанчки”(то је нешто попут шампите само преливено чоколадом), као и чоколадне торте, воћне торте. Млади стално траже нешто ново, модерно. Када се уз реч торта појави и „орео“ или „сникерс“ то значи сигурну продају када је млађа популација у питању – наводи наша саговорница.

Монопорцијске торте и посластице у чаши

То ново и модерно, популарно и продавано даје прилику машти да се развија. Сада све зависи од вас, колико сте маштовити.

– Тренутно су јако популарне монопорцијске тортице, јако су тражене и безброј је могућности за њихову израду. Такође су популарне и посластице у чашама. Када укључите машту добијате креације невероватног изгледа и још бољег укуса, просто вам буде жао да их начнете. Имамо и муштерија који су на безглутенској или веганској исхрани, тако да за њих правимо сирове или пресне торте, али то је отприлике 10 процената од онога што радимо. Могу слободно да кажем да су, бар код нас, више заступљени класични колачи и торте – прича, сада већ „мојстер“ Љиљана, како је шефица зове.

Какав је „мојстер“ или мајстор постала, говори и то што док ради стигне и да недељно одслуша две аудио књиге, не погреши нигде и увек буде довољно сконцентрисана на посао и најквалитетније намирнице које користи.

– Највише волим да правим торте, све врсте, печене, сирове, свих величина и облика, то ме јако опушта и испуњава. Што се тиче тога шта највише волим да једем, е то је оно што ме подсећа на детињство, безбрижност и оно чему сам се највише радовала – медена пита. Мимо посла, јако често и код куће правим слаткише. Укључила сам сина, заједно правимо кексиће разним калупима, спајамо лепо и корисно, што је јако добро за развој фине моторике. Онда сви то све брзо смажемо и тако у круг – задовољна својим избором занимања, завршава причу Љиљана Штукељић, посластичарка из Љубљане.

Луцкасте поруџбине

 – У принципу муштерије у Љубљани нису превише захтевне, све се ради уз договор, али има и баш луцкастих поруџбина. Заиста има свега. За девојачке вечери, на пример, наручује се све у облику мушког полног органа, од торте, преко кексића до мафина. За мушке рођендане популаран је женски торзо са све грудима и доњим делом тела, позадина са тангама. У почетку ми је то било необично, а сад сам се навикла, више ме не шокира – истиче Љиљана.

Рецепт за тирамису

За тирамису је потребно паковање пишкота за слагање и 2 дл куване кафе у коју умачемо пишкоте.

КРЕМ:

 5 жуманаца

 једно цело јаје

 100 грама шећера

Измешати жицом за мешање, затим кувати на пари. Уколико имате термометар, кувајте до 60 степени, толико је потребно да се јаја термички обраде, ако немате, кувајте док маса не буде бела. Када је смеса кувана, додамо мало рума и 250 грама маскарпонеа. Добро све измешати и додати 500 милилитара напола умућене слатке павлаке (природне). Када је крем готов, на вама је да ли ћете ређати у калуп или у чаше.

КАЛУП:

Пишкоте умочите у кафу и ређате на дно калупа, преко сипате половину крема, затим по крему поново ређате пишкоте умочене у кафу, додате на њих остатак крема и поспете какао прахом.

ЧАША:

Пишкоте сећи на три дела, умакати у кафу, ређати прво на дно, додати крем и ређати ред кекса ред крема, на крају посути какао прахом.

Пише: Зорица Драгојевић