Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Карловачки виноградари прославили Светог Трифуна

Карловачки виноградари прославили Светог Трифуна

626
Foto: S. Šušnjević

Карловачки виноградари и винари окупили су се данас на Огледном добру за виноградарство Пољопривредног факултета које се налази у Сремским Карловцима како би прославили своју славу – Светог великомученика Трифуна.  Како традиција налаже, обележавање заштитника виноградара и винара отпочело је освећењем славског колача и жита у самом винограду, уз узношење молитви Богу да „посети виноград, избави њега и сву његову околину од сваке непогоде, од града и снега, мраза и леда, од љуте зиме и врелих ветрова, од олује и демона, и од сваког насртаја видљивих и невидљивих непријатеља, да би однегован дао у своје време род“. Након благосиљања винограда и виноградара, које је обавио јереј Станко Лакетић, овогодишњи кум славе Александар Мрђанин, припадник пете генерације виноградара у породици, симболично је орезао први чокот лозе и полио га вином како би повратио снагу изгубљену током зиме.

Директор Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру, у чијем саставу је огледно добро у Карловцима, доц. др Драгослав Иванишевић је истакао да се нада лепој и доброј години, иако временске прилике за сада не дају довољно аргумената за то.

– Узимајући у обзир високе температуре, које нису карактеристичне за ово доба године, а које су забележене у протеклих месец дана, можемо очекивати раније кретање винове лозе и других култура – рекао је Иванишевић. – Крајем марта и  у априлу постоји реална опасност  од појаве ниских температура, па уколико вегетација раније крене, већи је ризик од измрзавања. Судећи по садашњим показатељима, вегетација ће доста поранити што појачава стрепњу како ће се прилике у винограду развијати.

Иванишевић је након обављене церемоније куму славе Александру Мрђанину доделио повељу Пољопривредног факултета за сарадњу с том научном кућом. Ово је друга година заредом како Пољопривредни факултет додељује то признање као израз захвалности Карловчанима, али и другим виноградарима, за оданост и заједничко узрастање и сарадњу с том високообразовном установом.

Каква је била прошлогодишња берба, карловачки винари с гостима проверили су приликом дегустације вина из 2019. Прво вино које су јуче пробали била је прошлогодишња сила винарије Мрђанин, настале од сорте грожђа створене на Департману за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну архитектуру.

По речима Александра Мрђанина, сила није једина новостворена сорта у тој научној кући која је нашла место у виноградима ове породице, чији је  најмлађи представник, шестогодишњи Вук,  такође присуствовао данашњој виноградарској слави, спреман као запета пушка да наброји шта све његов отац, стриц и деда гаје у својим виноградима.

– За сада обрађујемо нешто мање од 11 хектара – истакао је Александар Мрђанин. – Поред интернационалних сорти, као што су  шардоне, каберне совињон и мерло, посветили смо се интензивније производњи вина од аутохтоних сорти попут силе и пробуса.  Имамо у плану проширење засада и при том у првом реду мислимо на садњу сорти које су такође стоврене на Департману, јер сматрамо да је у њима будућност како карловачког тако и српског винарства.

Виноградари и винари у Сремским Карловцима од 2003. године на овај начин славе Светог Трифуна. Замисао је била  приликом успостављања ове праксе да то чине сваки године у  винограду кума славе, али су из практичних разлога одлучили да се састају на тај дан на Огледном добру.

З. Милосављевић