Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ КАЗАНЏИЈСКА РАДИОНИЦА ПОПАРИЋА: Казани са Салајке пеку ракију у Њујорку

КАЗАНЏИЈСКА РАДИОНИЦА ПОПАРИЋА: Казани са Салајке пеку ракију у Њујорку

36

Пише: Александар Ђивуљскиј

Нови Сад је пре сто и више година био град трговаца и занатлија, чак су и улице у центру добијале имена по занатима и занатлијама. Тако се данашња Јована Суботића звала Казанџијска, јер је у тој невеликој улици имало своје радње десетак мајстора овог заната који су надалеко пронели славу новосадских бакарних казана за печење ракије.

Књига је данас и буквално спала на два слова – у целом Новом Саду казани се на традиционалан начин израђују само у две радионице.

На новосадској Салајки, у улици Бранка Радичевића, посетили смо оца и сина, Ненада и Игора Попарића, у Казанџијској радионици „Cuprum“, где се већ 72 године, кроз три генерације, производе врхунски, ручно рађени, бакарни казани за дестилацију ракије.

Са деде на унука

– Оснивач ове радионице био је мој деда Душан Мандарић, чувени новосадски казанџија. Ја сам учио код њега занат и, кад је отишао у пензију, наставио сам да радим. То је било 1974. године, он је још годину-две долазио у радионицу, гледао ме како радим, контролисао и онда рекао: “Е, сад ти настави сам”, прича за „Добро јутро“ Ненад Попарић, данас и сам казанџија у пензији.

Испочетка је имао увек једног или два радника, лепо су радили, а онда је дошло до распада Југославије: велико тржиште се распало, све се осуло, и радници, и послови…

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us