Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Кивано – спој егзотичног и домаћег воћа

Кивано – спој егзотичног и домаћег воћа

1417

Пишу: Љубица Петровић

             Јасна Бајшански

Да би се појела комбинација банане, диње и кивија, неки додају и – лимете, не мора да се иде по пијаци и купује сво ово воће. Довољно је да се узме један плод кивана и добије се исти укус у једном плоду. Не чуди зато што се последњих година све чешће чује како неко гаји кивано. Саде га најпре због сопствене потрошње, али је то издашна биљка, па претекне довољно плода и за продају. Ово воће, или пак поврће како неки кажу, на пијацама достиже цену од 1.500 динара по килограму, те не чуди што је све занимљивије за узгој и продају.

Разлог због којег неки кивано сврставају у поврће је у томе што има текстуру као краставац, а када се расече и личи на плод овог поврћа, с мноштвом семенки. Од зрелог плода, све семенке дају биљку, а пошто се гаји слично као лубеница, онда из сваке кућице роди много плодова. Једино што за бербу морају да се користе рукавице, јер је кивано познат и под називом рогата афричка диња, пошто има бодље.

Коприва и прихрана, и заштита

Један од одгајивача кивана је и Мирослав Ђорђевић из села Доње Кормињане у општини Ранилуг, код Косовске Каменице. Овај ветеринарски техничар, који у Лешку студира сточарство на Пољопривредном факултету, има 29 година, бави се уметношћу и каже како је једини кантаутор на Косову. Кивано је почео да гаји пре осам година, и каже како је ово воће одмах заволео.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us