Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (21): Како додати младу матицу

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (21): Како додати младу матицу

Благовременом заменом старих матица младим обезбеђујемо снажне пчелиње заједнице, отпорне на болести и доприносимо да се приноси на пчелињаку знатно повећају

233
Foto: Adobe Stock

Узгој матица врло је важан посао, од којег зависи будућност читаве пчелиње заједнице. Међутим, приликом смене старе матице, невештим додавањем младе, читав труд може бити узалудан, ако она не буде примљена. Зато, ево неких искустава и идеја како то што успешније учинити.

Пре свега, треба се уверити у то да је кошница у коју желимо да додамо матицу стварно обезматичена, и наравно, без неоплођене матице. Постоје и други услови на које треба обратити пажњу. Приликом медобрања друштво лакше прихвата матицу. У време обилног уноса заједница буја и изводи младе матице, па је овакво окружење пчелама савим природно за прихватање додате матице. Зато, ако нема стварног природног уноса нектара, треба га симулирати прихраном.

Дати пчелама времена да се привикну

Такође, треба дати пчелама времена да се привикну на нову матицу. Ако смо нестрпљиви, оне ће се од „уљеза“ заштитити уклупчавањем. Свако прекомерно узнемиравање може да испровоцира пчеле на одбрамбено понашање, а тада је губитак неминован. Зато је можда важно запамтити искуство и савет једног дугогодишњег пчелара који се труди да пар дана после додавања матица отпутује на годишњи одмор, а када се врати, проверава квалитет легла младих, примљених матица. На тај начин постиже обострану корист: и он се одмори и пчеле се одморе од њега и његовог завиривања у кошницу.

Како додати младу матицу? Постоји читава лепеза разних успешних начина, од којих се многи могу наћи у литератури: од обичне кутије од шибица и комада новинске хартије до једноставних Батлерових кавеза. Овде ћемо поменути неке, у нашим крајевима не тако уобичајене.

Међу европским пчеларима, на малим пчелињацима, уобичајено је да се после проналажења старе матице, од друштва формира мала заједница са свега пет рамова: три рама пчела и легла свих узраста и два рама хране. Таква заједница односи се пар метара даље од основног друштва и ту стоји 24 сата. За то време све старе пчеле враћају се у основно друштво, а у новом остају само младе. Тада се млада матица даје директно међу популацију врло младих пчела које ће брзо бити спремне да је прихвате.

Примери из Француске, Аустрије, Америке

У неким крајевима Француске уобичајено је да се матица једноставно пусти кроз лето у кошницу. Она ту улази или слободна или се транспортни кавез делом у коме је чеп од погаче само завуче у лето, па када пчеле поједу чеп, ослободе матицу и она мирно уђе у кошницу.

У Аустралији, неки пчелари најчешће мењају матице једноставним увођењем матичњака у врх медишног наставка. Током обилног медобрања и с практично мирном пчелом, ова метода ће узроковати да стара матица буде смењена новом на начин који у свему одговара природној тихој смени.

Један од често практикованих начина у нашим крајевима је и да се матица пре додавања благо намаже медом. Амерички пчелари користе Scrive методу, која се спроводи тако што се нова матица у тренутку увођења премаже матичним млечом. Ова метода се показала такође ефикасна за увођење неоплођене матице.

Увођење у кесици од хартије даје изванредне резултате. Потребно је ставити 35 до 50 пчела у кесицу величине 20×15цм и жустро потрести тридесетак секунди. Овако направљено микро-друштво зујаће као обезматичено друштво. Сада се може ставити матица међу њих, затворити врећица и уметнути између два рама. Пчеле ће за неколико сати прогристи папир, ослободити себе и матицу.

Транспортни кавез

Такође је могуће користити транспортни кавез за увођење матица. У том случају, треба пустити пчеле пратиље и кавез зачепити са стране погачом, фиксирати га између два плодишна рама пошто су избушене мале рупе (1 или 2мм) на чепу од погаче. Пчеле ће хтети да помогну матици да се ослободи, грицкајући погачу. Кавез се може извадити када се увери да је успело прихватање.

Многи пчелари уводе матице директно, без било које заштитне мере, ако полегање није престало. Ово такође може да се уради и с неоплођеним матицама: оне се дају незаштићене директно у вештачки рој, начињен три сата раније.

За матице које су провеле неколико дана у транспортном кавезу поступак је другачији. Мада овај метод није савршен, њихово прихватање је најбоље после ослобађања у плодишту и смештања у други кавез, кавез – поклапач, од жичане мреже приближних мера 10×8цм и дубине 1,5цм.

Сличан начин додавања је и са замреженим кавезом, поклапачем, у који се пушта матица, а који прелази ивицу рама. Слободни део се испуњава погачом, тако да је пчелама потребно два до три дана да поједу сву храну и тада ослободе матицу.

Ово су, за сада, само неке идеје које није тешко применити. Благовременом заменом старих матица младим обезбеђујемо снажне пчелиње заједнице, отпорне на болести и доприносимо да се приноси на пчелињаку знатно повећају, што све чини да пчеларење буде заиста задовољство.

проф. Д. Крецуљ

Добро јутро број 579. – Јул 2020.