Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (32): Пакетни ројеви

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (32): Пакетни ројеви

61
Silhouette of happy young beekeeper working in the field of yellow flowers on sunset

Пише: проф. Дејан Крецуљ

У земљама с развијеном пчеларском индустријом, попут САД, у крајевима с топлом климом узгоји се велика количина матица и радних пчела које се, када зима прође, достављају на север, у пределе где је презимљавање пчелињих друштава тешко и неизвесно.

Бујање здравих пчелињих друштава уз повољне пашне услове води ка неминовном јављању природног нагона за умножавањем који се остварује кроз ројење. То је исконски нагон за одржањем који је лош по приносе јер се таква друштва усредсређују искључиво на припреме за одлазак, не доносећи мед.

Осим тога, разлози ројевног расположења могу да буду и премало простора за ширење легла у плодишту, онемогућавање младим пчелама да излучују восак, премали медишни простор за складиштење нектара, недовољна вентилација кошнице или пак превисока температура у њој. Зато је ради сузбијања оваквог расположења заједнице потребно пре свега благовремено заменити старе матице младим из друштава која нису склона овој појави, а такође и осигурати у кошници добру вентилацију, благовремено проширити како плодишни тако и медишни простор, додавати сатне основе на изградњу, осигурати повољну температуру па и измештати оквире с поклопљеним леглом из плодишта у медиште или у слабију заједницу.

Шта је пакетни рој?

Осим уобичајених пчелињих производа – меда, полена, прополиса и воска – пакетни ројеви су код нас још увек ретки на тржишту. У земљама с развијеном пчеларском индустријом, попут САД, које су и географски веома велике, они су благодат која омогућава да се у крајевима с топлом климом узгоји велика количина матица и радних пчела које се, када зима прође, достављају на север, у пределе где је презимљавање тешко и неизвесно. За транспорт се користе посебне кутије, пакети, па отуда и назив пакетни рој.

Шта је пакетни рој? То је вештачки направљен рој од младе, селекционисане матице којој су додате пчеле без рамова. На тај начин могућа је веома лака манипулација и транспорт јер се не превозе ни рамови ни восак, па је тежина мања око пет пута. Значи, нема потребе за учвршћивањем рамова који би се у транспорту померали нити опасности да се у топлом превозном средству саће сроза и уништи пчеле. С друге стране, с обзиром на то да се не преноси саће, нема ни преноса затвореног легла, а с тим ни болести нити варое које могу бити у њему. Коришћењем пакетних ројева избегава се проблем некомпатибилности карактеристичан за тржиште ројева – код нас уобичајено на пет рамова (три с леглом и два с храном) – где је пресудно да и продавац и купац имају исти тип кошница.

Сваки „пакет” 1,2 килограма

Матица с ројем и хранилицом смешта се у посебно направљену кутију која је у ствари широки оквир, чије су бочне странице замрежене. Овим је остварена чврстоћа одлична вентилација, тако да се рој може транспортовати и до пет дана без последица. Матица се смешта у кавез који се комадом жице окачи тако да буде у средини будућег роја. Посебно направљени велики левак поставља се у отвор са горње стране пакета и кроз њега стресају пчеле. Оне не морају бити из истог друштва, али је битно да их буде 1,2 килограма, колико је код нас устаљена тежина. За мерење се користи обична кухињска вага којом је потребно утврдити претходну тежину, како би се измерила нето тежина пчела. Затим следи стресање пчела и, када се постигне тежина, поставља хранилица са сирупом и пакет затвара.

Током транспорта, ма колико он био кратак, пчеле ће се узнемирити па, када товар стигне на одредиште, треба га оставити на неком прохладном месту. За насељавање пакетног роја могуће је употребити празну кошницу у којој су рамови са сатним основама, али неће бити лоше ако се међу њима нађе и неки извучени рам, а посебно је лепо ако их дочека и рам с храном. Пре отварања рој кроз мрежицу треба опрскати воденом прскалицом и стрести на дно пакета. Кавез с матицом треба извадити и уклонити чеп којим је било блокирано шећерно тесто, да би га пчеле очистиле и ослободиле матицу. Затим треба извадити хранилицу и пакет ставити у празан простор нове кошнице. Насељавање треба радити пред вече јер тада температура опада, а пчеле имају довољно времена да се током ноћи рашире по кошници не излећући до јутра.

Ове ројеве треба неговати на исти начин као и оне „убране“ у природи или збирне ројеве, што се првенствено односи на то да их треба прихрањивати сирупом како би се развили, изградили саће и обезбедили залихе хране. Пар дана након формирања обавезно треба искористити прилику за изузетно ефикасно чишћење од варое, док још нема затвореног легла.