Насловна ВЕСТИ Мере неге у производњи купуса

Мере неге у производњи купуса

246

Неколико дана након расађивања врши се контрола стања усева,ако недостаје више од 10% биљака врши се попуна празних места. Следећа мера неге је међуредна обрада која се обавља с циљем уништавања корова и стварања повољног водно-ваздушног режима. Прво култивирање се изводи 3-5 дана после садње,а следеће после сваког наводњавања. Дубина култивације је највиша 5-10цм, јер се не сме ићи дубље због плитког корена. Међуредна обрада се изводи све док се не склопе редови. Корови се такође могу сузбијати и хербицидима.

За успешну и сигурну производњу купуса норме заливања су од 200-400 м3.На лакшим земљиштима норме су мање,али је наводњавање чешће.У сушном периоду не треба дати много воде јер долази до пуцања главице.Код биљака са јако једрим главицама може се на мањим површинама применити кирење. То је у ствари благо повлачење биљака на горе како би се прекинуо де коренчића,а тиме се смањује узимање воде и хране,успорава пораст биљака као и пуцање главице.

Берба се обавља у технолошкој зрелости и то одсецањем главица,ручно или машински.Механизована берба се изводи једнократно, док при ручној берби одсецање главица се врши у два до три наврата. Рани купус се бере у два до три наврата, чим главице достигну тежину и величину карактеристичну за сорту. Рани купус за бербу доспева крајем маја и почетком јуна,док се касни купус бере у једном или у два наврата крајем октобра или почетком новембра, пре него што наступе јачи мразеви (испод -5Ц). Ако се главице смрзну треба сачекати да се одкраве па их тек онда одсецати.

Пише: дипл. инг. Небојша Божовић, ПССС Србије