PAPRIKA JE STALNO ŽEDNA I GLADNA
Paprika je jednogodišnja biljka iz porodice Solanaceae, koristi se kao povrće, začin i lek. Cenjena je zbog visokog sadržaja vitamina, posebno C, zatim šećera, belančevina, mineralnih soli, upotrebljava se tokom cele godine u svežem ili prerađenom obliku, konzervisana, smrznuta, sušena.
Postoji veliki broj vrsta ovog povrća, a sorte se teško mogu i pobrojati. Razlikuju se po oblicima, veličini, boji, ukusu ali i po kvalitetu samog ploda. Kod nas su najčešće gaje babure, polubabure kao i njihove podvrste koje se razlikuju po načinu korišćenja (za ajvar, pečenje, svežu konzumaciju).
Sadi se kad prođu kasni mrazevi
Na otvorenom polju ovo povrće počinje da se sadi sredinom maja, kada prođe opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Preporuka je da se rasad iznosi iz zaštićenog prostora od 15. do 25. maja u nižim predelima, a od 25. do 1. juna na većim nadmorskim visinama. Paprika je toploljubiva biljka i ne prijaju joj temperature ispod 15 Celzijusovih stepeni. Kada je zemljište hladno koren se slabo razvija, rast je usporen i listovi žute. A opet, biljke posađene kasno se teško održavaju, pogotovo ako su temperature u tom periodu visoke, i pate od nedostatka vlage.

Ovo povrće traži plodna, strukturna zemljišta, dobrog vodnovazdušnog režima i povoljnih fizičkohemijskih osobina, a najbolja su černozem i aluvijalna. Kao predusev prijaju joj strne žitarice, trave, jednogodišnje grahorice, dok su loši predusevi paradajz, krompir i patlidžan. Kako bi se ispoštovao pravilan plodored, paprika se na istoj parceli može saditi tek posle 5 godina. Najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim i bogatim humusnim zemljištima, s rN zemljišta od 6 do 6,8.
Rasad se pre presađivanja mora prilagoditi na nove uslove na otvorenom polju, treba da prođe kroz proces kaljenja, dve sedmice pred rasađivanje kada se smanjuje broj zalivanja, a provetravanja se produžuju i postaju češća.
Rasad mora da ima razvijen koren
Rasad je spreman za presađivanje na otvoreno polje kada je u fenofazi 6 do 8 listova, stablo dostigne visinu 15 do 25 cm i ima dobro razvijen korenov sistem. Sadi se ujutru ili uveče, posle kiše ili zalivanja, u redove. Razmak sadnje zavisi od bujnosti sorte. Voditi računa da temperatura vazduha i zemljišta pri rasađivanju bude minimalno 15 Celzijusovih stepeni.
Kada su u pitanju potrebe za vodom, paprika je među najvećim žednicama. Navodnjavanje je važna i bitna stavka u proizvodnji, naročito posle samog presađivanja kada je biljka i najosetljivija. Dobro planirano i obavljeno navodnjavanje utiče na što bolje ukorenjavanje. U fenofazama cvetanja i formiranja plodova navodnjavanje mora biti intenzivno kako bi prinosi bili zadovoljavajući, ali istovremeno, ono treba da je pažljivo dozirano, jer i suviše vlažno zemljište može dovesti do propadanja biljaka. Najefikasnije je kada se to radi preko sistema kap po kap.
Paprika je i neprekidno „gladna“, traži prihranu u kontinuitetu, posebno kada se intenzivno navodnjava. Kako ona iz zemljišta iznosi velike količine azota, fosfora i kalijuma, potrebno je đubrivima prvo nadoknaditi sve što je izneseno pa obezbediti hraniva za rezervu. Preporuka je da se parcela pojačano pođubri prvo pre sadnje. Osnovno đubrenje zemljišta obavlja se u „jesenje-zimskoj brazdi“ kada se pre oranja unese 40 do 50 t/ha stajnjaka i NPK 6:18:36 u količini 200 do 300 kg/ha ili NPK 7:14:26. Kao dopunsko đubrenje dodaje se NPK 15:15:15 ili NPK 20:10:10 u količini 150 do 200 kg/ha. Najbolje je analizom zemljišta ustanoviti zalihe hraniva i na osnovu toga odrediti potrebu za đubrivima – pravu dozu i pravi odnos hranljivih elemenata.
Piše: Dipl.inž Olga Bjelić, PSSS Čačak

20 DŽEPNIH KNJIGA
Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje cveće“. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korišćenje i uvek pri ruci.
Moj voćnjak će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište, odaberete voćnu vrstu.
Tu su i Jabuka, Višnja, Trešnja, Kruška, Borovnica, Jagoda, Malina, Leska, Šljiva, Kajsija, Ruža, Paradajz, Paprika, Krompir, Krastavac, Grašak, Pasulj, Lukovi i Vinograd.

0691154004
dobrojutro.redakcija@gmail.com