Насловна ВЕСТИ Проузроковач штурости класа жита

Проузроковач штурости класа жита

445

На подручју Новог Сада усеви пшенице се налазе у различитим фазама развића плода (фазе млечне зрелости), док се усеви јечма налазе у почетним фазама сазревања (рана воштана зрелост).

– Визуелним прегледом усева регистровано је присуство симптома фузариозе класа, односно штурости класова пшенице (Fusarium graminearum) у ниском интензитету напада. Заражени класови почињу да бледе, вретено изумире, а зрна изнад вретена остају штура. У условима повећане влажности на зараженим класовима се јавља ружичаста мицелија – објашњавају стручњаци Регионалног центра „Нови Сад“ прогнозно-извештајне службе заштите биља.

Штете које причињава овај патоген су вишеструке. Утиче директно на смањење приноса и квалитет зрна. Такође, значај овог патогена се огледа и у његовој способности да на оболелим зрнима синтетише микотоксине који су веома штетни по здравље људи и животиња.

– Остварењу инфекције и развоју болести погодују честе падавине и висока релативна влажност ваздуха у фазама цветања. На нашем региону цветање јечма започело је током друге недеље маја, а пшенице недељу дана касније. Временски услови у овом периоду као и током каснијих фаза цветања, са високим температурама и изузетно малом количином падавина, нису били погодни за остварење инфекције и даље ширење фузариозе класа – напомињу у РЦ „Нови Сад“ и додају како настављају да прате и редовно извештавају о штетним организмима у усевима стрних жита.

Фото: Прогнозно-извештајна служба заштите биља