Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Прво поврће из баште стигло на пијачне тезге

Прво поврће из баште стигло на пијачне тезге

511

У априлу, пијаце су прави рудници здравља. Скоро да нема тезге на којој није постављена изложба пролећног свежег зелениша: салата – зелених, црвених, коврџавих, равних листова, ротквица – црвених, белих, округлих, издужених, младог лука са дугим или поткресаним перима на којима се још пресијавају капљице баштенске росе, спанаћа којег има више него што деци омиљен јунак Попај може да поједе…

Ретко коју домаћицу поглед на ту раскош не врати у детињство, не дозове мирис свежег хлеба румене, дебеле коре, тек извађеног из фуруне, младог сира и открављених чварака које су зими баке чувале у масти,  по које шните суве сланинице и шунке. А све то лепо сервирано на белом, уштирканом столњаку, на тацнама чије ивице, попут ђердана, красе ротквице и млади лук. По новијим схватањима, није све било баш здраво, али деци је јако пријало. Па која бака или одговорна мајка неће пожелети да својим унучићима и деци не створи поново такав „мени за памћење“?!

Све ово поврће није само укусно. Оно је здраво и лековито, мада о тим особинама мало ко зна. А када ће се јести него сада, када га има напретек, свежег, младог и мирисног.

Црни лук лечио још египћане

Осим што побољшава укус јелима, црни лук је веома лековит. Његову лековитост први су пре 5.000 година открили, и на папирусима описали, Египћани. Стари Словени су га називали „лек за седам болести“. До данас лековита својства нису умањена, стварале су се само нове селекције, мењао систем узгоја и откривана нова својства. Научници кажу да може да убије 14 врста ћелија рака!

Црни лук је најхранљивији док је млад, док главица није развијена, или је сасвим мала. Нарочито су корисни млади  листови у којим је смештено много антиоксиданата. Садржи око 150 корисних састојака, а карактеристичан мирис му дају етарска уља и органске киселине – лимунска и јабучна. Садржи много провитамина А, витамин Ц, витамине групе Б, а од минерала калијум, натријум, калцијум, магнезијум и гвожђе. У значајним количинама има јода, фосфора и сумпора, а због биљног хормона глукокинина, који делује слично инсулину, препоручује се дијабетичарима.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us