Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Радини сокови без конзерванса и – некувани дрен!

Радини сокови без конзерванса и – некувани дрен!

602

Радмила Арсенијевић из Винче код Тополе, већ неколико година припрема зимницу од воћа са породичне плантаже, али без грама конзерванса. Успели су и покушаји да поједине врста воћа оставља и без термичке обраде. Одлучила је да њен „Радин кутак“ буде без додатака хемије, јер чврсто верује да само такву зимницу има смисла остављати у кућној радиности.

– Сокове правим од нашег воћа и пастеризујем. Сама тестирам рок трајања сокова. Сваке године оставим по једну флашу, да видим колико ће да издржи – каже Радмила Арсенијевић.

Осим класичне зимнице, попут ајвара, слатка, џемова, ликера и ракија, коју чувају алкохол и сопствени шећери, у овом домаћинству од скоро праве и некувани џем од дрена.

– Дрен не гајимо, али га беремо у природи. Део смо донели из Невесиња, одакле је моја свекрва. Зна се већ да је изузетно здрав, па сам покушала и успела да га оставим као зимницу, али без термичке обраде. Кувањем би дрен изгубио велики део лековитих својстава. Плодове оперем, испасирам и додајем врло малу количину шећера или меда. Овако припремљен дуго се одржава и кад отворите теглицу, осетите мирис природе. Ко има проблема са желуцем, довољно је да сваког јутра узме кашичицу – две овог некуваног џема – додаје Радмила.

Текст и фото: Биљана Ненковић