Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ СТЕФАН ВИДОВИЋ ИЗ ФУТОГА: Систем “кап по кап” и поји и храни

СТЕФАН ВИДОВИЋ ИЗ ФУТОГА: Систем “кап по кап” и поји и храни

429

Иако је садња готово свих повртарских култура до јула завршена, повртари морају посебно бити опрезни. Најтоплији летњи месец може бити изузетно неповољан за биљке. Зато се повртар из Футога код Новог Сада Стефан Видовић ових дана нимало не опушта. Наводњавање је, каже, кључна радња у башти у којој узгаја лук и шаргарепу.

Пише: Андријана Глишић

Због високих температура, шаргарепу која тек треба да никне налива сваког дана. Лук је у јулу у фази наливања главице, па је наводњавање такође непрестано. У овој фази треба му највише воде како би завршио вегетацију. Све иде кроз систем кап по кап.

Калијум за чвршћу главицу

Што се тиче лука, када налива главицу, ту је наводњавање у јако великом интензитету. У недељу дана имамо по четири поливања, можда и пет, ако стигнем. Шаргарепу имам у свим периодима вегетације – од ницања, оне која је у првим листовима до биљака које су спремне за вађење. Ону која ниче заливам сваког дана у мањим количинама да би вода разбила кору. Када има већ четири, пет листова, дајем јој воду три пута недељно у већим дозама – каже Стефан.

Прихрана је, додаје, такође неопходна. Кроз систем кап по кап биљкама допрема калијум, азот и хуминске киселине.

-У лук иду калијум и хуминске киселине, а у шаргарепу, поред тога, додајем и азот. Хуминске киселине су богате хумусом и уз помоћ њих поправљам структуру земљишта, јер поврће црпи земљиште у сваком погледу. Калијум даје тврду и јаку главицу. У лук иде и магнезијум. Важно је да направимо што тврђу главицу, јер их вадимо машински, па је битно да буде чврста, како би дуже могла да стоји у лагеру. Али, и због приноса, јер то повећава и сам род.

Третмани прскања за заштиту биља су такође неопходни. У луку се, рецимо, често појављују трипси, и то ноћу.

Зато у току ноћи и прскамо. Не можемо да их искоренимо, али можемо да их зауставимо, да не праве штету. Жичар најчешће напада и лук и шаргарепу, али проблем прави и шаргарепина мува.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us