Семе сусама је једна од најстаријих намирница коју човек користи и то је најстарија позната биљна врста која се узгаја, првенствено због семена и уља. Многима нису познати благотворни утицаји семена сусама на здравље човека.
Ово семе садржи до 60 процената уља и 20 процената протеина, што га чини добрим извором и есенцијалних масних киселина и аминокиселина. Семе садржи око 50 до 60 процената масног уља које карактеришу два важна једињења – сезамин и сесамолин.
Уље добијено од сусама је богато линолном и олеинском киселином, а неке од специфичних аминокиселина које садржи укључују лизин, триптофан и метионин.
Једна од највећих предности црног сусама је импресиван број хранљивих материја. Семенке сусама су добар извор протеина и влакана, као и кључних минерала попут бакра, мангана и калцијума.
Гвожђе које се налази у сусаму може помоћи да се спречи недостатак гвожђа (у вези са анемијом) и да се тако подигне ниво енергије. Недостатак бакра није честа појава, али добро је знати да семенке сусама обезбеђују добру дозу бакра потребну за одржавање здравља нерава, костију и метаболизма.
Сусам, такође, садржи доста калцијума, иако постоје одређене контроверзе о томе колико је тај калцијум користан. Семе сусама има највише фитостерола који снижавају холестерол боље од скоро свих орашастих плодова, семена, махунарки и житарица.
Они помажу избацивању холестерола унутар цревног тракта, смањујући количину расположивог холестерола који се може апсорбовати. Семе сусама је, такође, богато лигнанима, врстом полифенола који може побољшати профил липида и нормализовати ниво холестерола.
Сусамово уље се сматра јаким антихипертензивом, захваљујући способности да природно снизи ниво крвног притиска. Истраживања сугеришу и да сусамово семе може бити посебно корисно за жене у постменопаузи, захваљујући способности да повећа и регулише нивое полних хормона, побољша антиоксидативни статус и помогне у управљању нивоима холестерола ради оптимизације здравља. Осим тога, показало се да се сезамин, врста сусамовог лигнана, претвара у цревној микрофлори – у ентеролактон, фитоестрогенско једињење које делује слично естрогену.
Извор: РТС
Фото: Pixabay