Насловна РАЗНО Утицај пандемије на вино и винаре

Утицај пандемије на вино и винаре

307

Ово је просечна година за производњу грожђа и вина, кажу виноградари и стручњаци. Агроеколошки специфична, агрономски захтевна, а економски тешка година за произвођаче грожђа и вина у Србији

Када је реч о приносу бобица и квалитету вина, виноградари и стручњаци у овој области аграра, кажу да ће 2020. година у винском сектору бити у знаку једне просечне године. Они додају да је због пандемије вируса корона, изузетно важно да се Националним буџетима настави са подршком развоју виноградарства и винарства.

За Дражена Ђурђића, виноградара из Сремских Карловаца, који винову лозу гаји на четири хектара, још два су у кооперацији, а шест у процесу подизања, ова производна година за производњу грожђа и вина била је тешка и захтевна.

Оцењујући годину на измаку у винском сектору, професор Драгослав Иванишевић са новосадског Пољопривредног факултета каже да остварени производни резултати посматрано по рејонима веома варирају.

У којој мери је пандемија ковида 19 утицала на пословање домаћих виноградара и винара тек ће бити предмет економских анализа, а оно што је важно како наглашавају наши саговорници јесте то да држава националним мерама и буџетом за 2021. годину настави са подршком развоја те области аграра.

А треба истаћи да је управо захваљујући квалитетно креираним подстицајним мерама на нивоу Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду учињен значајан корак ка развоју винског сектора Србије, да је заустављен пад површина под виновом лозом и повећан број виноградара који се бави прерадом грожђа и производњом висококвалитетних вина.

Извор: РТВ

Фото: Freeimages