Насловна ВЕСТИ Винари и виноградари Поморавља обележавају Светог Трифуна

Винари и виноградари Поморавља обележавају Светог Трифуна

337
Jagodina, 14. februara 2021.- Ceremonijom secenja slavskog kolaca i simbolicnim orezivanjem cokota vinove loze uz zalivanjem crnim vinom, vinari i vinogradari u Jagodini, Pomoravlju, Resavi i Levcu obelezavaju vinogradarsku slavu Svetog mucenika Trifuna. Ceremoniju predvode mesni svestenici, a zbog niske temperature i pandemije virusa korone, mnogo je manje gostiju nego proslih godina. U pojedinm vinogradima ceremoniji prisustvuju tri generacije, deda, sinovi i unuci, clanovi Viteskog reda Pomoravskog okruga. FOTO TANJUG/ DUSAN ANICIC/ nr

Церемонијом сечења славског колача и симболичним орезивањем чокота винове лозе, уз заливање црним вином, винари и виноградари у Јагодини, Поморављу, Ресави и Левчу обележавају виноградарску славу Светог мученика Трифуна.

Церемонију предводе месни свештеници, а због ниске температуре и пандемије вируса короне, много је мање гостију него прошлих година.

У појединим виноградима церемонији присуствују три генерације, деда, синови и унуци, чланови Витешког реда Поморавског округа.

У Левчу, општина Рековац, поводом Св. Трифуна, одржан је традицинолани Пети сабор винара и виноградара, на коме је своја вина на оцену стручне комисије дало 77 малих и средњих винарија Србије.

Рековац, неразвијена општина у Србији, и Левач, спадају у рејон „Три Мораве“, идеално су подручје за узгој винове лозе, која се овде, према писаним документима узгајала пре пет векова, а према предању вино се сваке године, после бербе, носило кнезу Лазару у Крушевац на пробу.

У општини Рековац данас успешно ради пет винарија, које са индивидуалним виноградарима, имају више од 1.000 хектара под виновом лозом, од којих су половина млади виногради и све је више аутохтоних сорти.

На свечаностима, иако су церемонијалног карактаре, винари су доста причали о Програму развоја винарства и виноградарства за период 2021 – 2031, стратешком развоју и једном од основнх циљева дрзаве у овом сектору у наредном периоду, оценивши га „веома добрим“, за гајење винове лозе.

Програм омогућује повећање површина под виноградима, мање уситњености, повећање удела домаћих вина на домаћем тржишту, раст извоза у земље Европске уније, развој винског и руралног туризма, узгој аутохтоних сорти грожђа, смањење увоза вина, пре свега јефтиних, оценили су данас за Танјуг винари Јагодине.

Винари Поморавља тврде да је „Србија преплављена увозним винима, пре свега јефтиним из Северене Македоније, али и винима из Хрватске и Словеније, која су на нашлем тржишту око 60 одсто, док наших вина нема на тржишту тих земаља“.

Србија има добро поднебље, земљиште, стручњака и може се носити са најбољима у свету, тврде они и истичу да су „задовољни постицајима државе у овој области“.

Извор: Танјуг

Фото: Танјуг