Насловна АРХИВА VINARIJA „KM“ BRAĆE PREDRAGA I DUŠANA MILOSAVLJEVIĆA: Ljubav prema vinogradarstvu pretočili u...

VINARIJA „KM“ BRAĆE PREDRAGA I DUŠANA MILOSAVLJEVIĆA: Ljubav prema vinogradarstvu pretočili u posao

938

Vinarija jednostavnog naziva „KM“, iza kog se kriju početna slova imena roditelja Predraga Peđe i Dušana Milosavljevića iz Novog Sada, od 2010, kada su sami zasadili prve čokote vinove loze, polako ali sigurno utire svoj put na srpskoj vinskoj sceni. Iza vina neobičnih imena, s nadasve originalnim etiketama, od kojih su neka nedavno ovenčana srebrnim i bronzanim odličjima na ocenjivanju vina u Beču, stoji velika ljubav prema božanskom piću koja je godinama negovana i vremenom prerasla u posao dvojice braće.

– Ne možemo da kažemo da se naša proizvodnja vina bazira na porodičnoj tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, ali se ona svakako zasniva na nečemu što su naši roditelji – Klara i Miroslav, stvorili na malom imanju na Turskom brdu, u iriškoj opštini – priča Dušan, jedan od braće Milosavljević. – Na tom mestu, na 230 metara nadmorske visine, na 12 ari placa, uz malu, ušuškanu porodičnu vikend-kuću, mesta se našlo i za vinovu lozu. Zasadivši 1975. godine za svoje potrebe „hamburg“ i „kardinal“ od stonih i još neke vinske sorte, njih dvoje su zapravo udarili temelje za našu porodičnu vinariju. Proizvodili su u početku male količine vina, za potrebe porodice i prijatelja. Odrastajući sa roditeljima uz taj vinograd u Irigu, u nama se probudila ljubav prema vinogradarstvu, koja je u određenom trenutku našeg života dobila drugačiju dimenziju.

Sticaj okolnosti, kaže Dušan, uticao je da ljubav prema vinu pretvore u biznis. Prema njegovim rečima, krenuli su korak po korak, ali težim putem. Uz rad, sticali su znanje, i to još čine.

-Prve sorte koje smo brat i ja zasadili u blizini te porodične vikend-kuće blizu manastira Hopovo su „frankovka“ i „rajnski rizling“ – kaže Dušan. – Nešto posle toga, u Vrdniku, na nadmorskoj visini od 280 metara, na parceli koja je izuzetno pogodna za uzgoj loze, što potvrđuju sastav tla, ruža vetrova, a i istorijski podaci koji govore da je i u prošlosti bila bogom dana za vinograd, posadili smo dodatnu količinu, tako da za sada imamo tri hektara pod lozom. Pored „frankovke“ i „rajnskog rizlinga“, zasadili smo i „merlo“ i „šardone“.

Težeći ka originalnosti i izazovima, prilikom izbora sorti odlučili su se baš za ove.

-Ljudi beže od „rajnskog rizlinga“ jer je zahtevan, a pri tom i podložan botristisu – kaže Dušan. – Svesni smo da je teško dostići takav kvalitet i izraz kakav on ima u svojoj postojbini, ali zbog toga je ovo izazov. Lakše je raditi sa „italijanskim rizlinogom“, međutim, njega svi imaju. Volimo da eksperimentišemo, i uvek sa našim enologom Tanjom Drakulić razmišljamo u tom smeru. Naš tim čini još nekolicina mladih ljudi, koji, oslanjajući se na nove tehnologije, spremno ulazi u izazove.

Osnov dobrog vina, prema rečima Dušana Milosavljevića, jeste zdravo, izuzetno kvalitetno grožđe, zato i teže da ga dobiju u vinogradu. Nisu im svi vinogradi još u punom rodu i stoga vina plasiraju još uvek kao mlada. Od „frankovke“ proizvode mek, lepršav „roze“ i sortno vino, „merlo“ pak barikiraju, kao i „šardone“, a „rajnski rizling“, u njihovoj produkciji, postaje sveže, lagano vino bez jakih kiselina, i s malo alkohola.

Sve što svojim radom proizvedu u vinogradu, pretaču u vina za koje je boce originalnim etiketama odenula slikarka prepoznatljivog stila i pečata Valentina Broštean. Vođena sopstvenim izrazom, ali i željama dvojice vinara i vinogradara, Valentina je dizajnirala etikete po kojima je „KM“ upečatljiv. Čest motiv su joj vilini konjici, kojih ima u izobilju u vinogradima. Osim kroz etikete, Peđina i Dušanova vina nose određenu simboliku i u svojim imenima. Pošto je „frankovka“ bila njihova prva zasađena sorta i označava u suštini njihov svojevrsni preobražaj, vino od ove sorte nazvano je „frankovka list“, što ukazuje na metamorfozu u životu braće Milosavljević ili okretanje novog lista. „Šardone“ je poneo ime familija iz želje da to bude vino koje garantuje pouzdanost, s obzirom na to da se radi o vinu koje ima potencijal da odležava u bariku, odnosno da stari. „Rajnski rizling“ u svom imenu ima pridev ledeni, ali ne zbog porekla sorte, već zbog toga što su Peđa i Dušan želeli na taj način da iskažu svoju drugu ljubav u životu, a to je hokej na ledu, koji su trenirali i u kom su bili reprezentativci.

Potvrda kvaliteta njihovog rada stigla je nedavno iz Beča, gde su na ocenjivanju vina u konkurenciji 12.560 uzoraka iz 47 zemalja, njihov „šardone“, „merlo“ i „roze“ ovenčani srebrom, a „rizling“ bronzom. To im je, kako kažu, prvo važnije takmičenje, koje im je ulilo samopouzdanje, i već planiraju da okušaju sreću i na Dekanterovom ocenjivanju.

-Vino prodajemo u Novom Sadu, i za sada s količinom od 10.000 litara možemo da podmirimo ovo naše, domaće tržište – kaže Dušan. – Naš plan je da i dalje idemo laganim koracima napred. Želja nam je da napredujemo, postepeno se širimo i uz put učimo u svakom pogledu. U dogledno vreme hoćemo da proširimo zasade, kapacitet podruma, ali i da osposobimo objekat za degustaciju u Irigu, u tom okruženju porodičnog imanja, gde je sve i počelo.

Z. M.

Dobro jutro broj 560 – Decembar 2018.