Насловна АРХИВА ВИНАРИЈА „КМ“ БРАЋЕ ПРЕДРАГА И ДУШАНА МИЛОСАВЉЕВИЋА: Љубав према виноградарству преточили у...

ВИНАРИЈА „КМ“ БРАЋЕ ПРЕДРАГА И ДУШАНА МИЛОСАВЉЕВИЋА: Љубав према виноградарству преточили у посао

772

Винарија једноставног назива „КМ“, иза ког се крију почетна слова имена родитеља Предрага Пеђе и Душана Милосављевића из Новог Сада, од 2010, када су сами засадили прве чокоте винове лозе, полако али сигурно утире свој пут на српској винској сцени. Иза вина необичних имена, с надасве оригиналним етикетама, од којих су нека недавно овенчана сребрним и бронзаним одличјима на оцењивању вина у Бечу, стоји велика љубав према божанском пићу која је годинама негована и временом прерасла у посао двојице браће.

– Не можемо да кажемо да се наша производња вина базира на породичној традицији која се преноси с генерације на генерацију, али се она свакако заснива на нечему што су наши родитељи – Клара и Мирослав, створили на малом имању на Турском брду, у иришкој општини – прича Душан, један од браће Милосављевић. – На том месту, на 230 метара надморске висине, на 12 ари плаца, уз малу, ушушкану породичну викенд-кућу, места се нашло и за винову лозу. Засадивши 1975. године за своје потребе „хамбург“ и „кардинал“ од стоних и још неке винске сорте, њих двоје су заправо ударили темеље за нашу породичну винарију. Производили су у почетку мале количине вина, за потребе породице и пријатеља. Одрастајући са родитељима уз тај виноград у Иригу, у нама се пробудила љубав према виноградарству, која је у одређеном тренутку нашег живота добила другачију димензију.

Стицај околности, каже Душан, утицао је да љубав према вину претворе у бизнис. Према његовим речима, кренули су корак по корак, али тежим путем. Уз рад, стицали су знање, и то још чине.

-Прве сорте које смо брат и ја засадили у близини те породичне викенд-куће близу манастира Хопово су „франковка“ и „рајнски ризлинг“ – каже Душан. – Нешто после тога, у Врднику, на надморској висини од 280 метара, на парцели која је изузетно погодна за узгој лозе, што потврђују састав тла, ружа ветрова, а и историјски подаци који говоре да је и у прошлости била богом дана за виноград, посадили смо додатну количину, тако да за сада имамо три хектара под лозом. Поред „франковке“ и „рајнског ризлинга“, засадили смо и „мерло“ и „шардоне“.

Тежећи ка оригиналности и изазовима, приликом избора сорти одлучили су се баш за ове.

-Људи беже од „рајнског ризлинга“ јер је захтеван, а при том и подложан ботристису – каже Душан. – Свесни смо да је тешко достићи такав квалитет и израз какав он има у својој постојбини, али због тога је ово изазов. Лакше је радити са „италијанским ризлиногом“, међутим, њега сви имају. Волимо да експериментишемо, и увек са нашим енологом Тањом Дракулић размишљамо у том смеру. Наш тим чини још неколицина младих људи, који, ослањајући се на нове технологије, спремно улази у изазове.

Основ доброг вина, према речима Душана Милосављевића, јесте здраво, изузетно квалитетно грожђе, зато и теже да га добију у винограду. Нису им сви виногради још у пуном роду и стога вина пласирају још увек као млада. Од „франковке“ производе мек, лепршав „розе“ и сортно вино, „мерло“ пак барикирају, као и „шардоне“, а „рајнски ризлинг“, у њиховој продукцији, постаје свеже, лагано вино без јаких киселина, и с мало алкохола.

Све што својим радом произведу у винограду, претачу у вина за које је боце оригиналним етикетама оденула сликарка препознатљивог стила и печата Валентина Броштеан. Вођена сопственим изразом, али и жељама двојице винара и виноградара, Валентина је дизајнирала етикете по којима је „КМ“ упечатљив. Чест мотив су јој вилини коњици, којих има у изобиљу у виноградима. Осим кроз етикете, Пеђина и Душанова вина носе одређену симболику и у својим именима. Пошто је „франковка“ била њихова прва засађена сорта и означава у суштини њихов својеврсни преображај, вино од ове сорте названо је „франковка лист“, што указује на метаморфозу у животу браће Милосављевић или окретање новог листа. „Шардоне“ је понео име фамилија из жеље да то буде вино које гарантује поузданост, с обзиром на то да се ради о вину које има потенцијал да одлежава у барику, односно да стари. „Рајнски ризлинг“ у свом имену има придев ледени, али не због порекла сорте, већ због тога што су Пеђа и Душан желели на тај начин да искажу своју другу љубав у животу, а то је хокеј на леду, који су тренирали и у ком су били репрезентативци.

Потврда квалитета њиховог рада стигла је недавно из Беча, где су на оцењивању вина у конкуренцији 12.560 узорака из 47 земаља, њихов „шардоне“, „мерло“ и „розе“ овенчани сребром, а „ризлинг“ бронзом. То им је, како кажу, прво важније такмичење, које им је улило самопоуздање, и већ планирају да окушају срећу и на Декантеровом оцењивању.

-Вино продајемо у Новом Саду, и за сада с количином од 10.000 литара можемо да подмиримо ово наше, домаће тржиште – каже Душан. – Наш план је да и даље идемо лаганим корацима напред. Жеља нам је да напредујемо, постепено се ширимо и уз пут учимо у сваком погледу. У догледно време хоћемо да проширимо засаде, капацитет подрума, али и да оспособимо објекат за дегустацију у Иригу, у том окружењу породичног имања, где је све и почело.

З. М.

Добро јутро број 560 – Децембар 2018.