Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Зимница настала после првог мраза!

Зимница настала после првог мраза!

415

Од како су шумски плодови поново на цени припрема зимнице продужава се и после првих мразева. Берба појединих врста самониклог воћа почиње тек када темепратура падне испод нуле На реду за бербу и прављење сокова и џемова су трњине, глогиње, брекиње и дивљи шипурак, јер ове лековите бобице своју зрелост и укус достижу тек после неколико мразева.

„Трњине и глогиње се беру после мраза, јер тада губе своју опорост, укусније су и лакше за прераду. Погодне су за прављење матичних сокова и џемова“, каже Данијела Продановић из Врњачке Бање, чија је пасија припрема зимнице од шумских плодова.

Бобице трњина и глогиња треба очистити, пребрати и кувати слично шипурку. Испасирати смесу два пута, додати шећер и кувати џем до жељене густине. За сок од трњине бобице потопити у воду да омекшају. Потом се пасирају и тада се и коштице одвоје. Добијени сок потом се пастеризује.

Брекиње или мале мушмуле

Брекиња (Сорбус торминалис) је  самоникло листопадно дрво, које расте у храстовим шумама. Плодови обилују витамином Ц, а у народној медицини ови плодови су лек за колике. Владанка Алексић из Губеревца код Кнића већ неколико година спрема џем од брекиња, који је потпуни новитет у палети њене зимнице.

„Недозрели плодови имају облик дрењина. Кад сазре добијају бранкасту боју, попут мушмула. Чак их негде и звоу мале или дивље мушмуле. Брекиње су мало опоре и киселе. Беру се после првог мраза, јер тада изгубе опорост. Такође, и кувањем изгубе тај укус. Од плодова могу да се праве ракија и сирће, али ја правим џем“, каже Владанка.

Рецепт за овај џем је једноставан. Плодове треба испасирати и добијену пулпу кувати до жељене густине. Шећера се додаје по укусу. Владанка га у комбинацији са оскорушама прави без шећера.

Текст: Биљана Ненковић

Фото: Биљана Ненковић и Владанка Алексић