Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Боранија најлепша у шерпи

Боранија најлепша у шерпи

2304

Некада је боранија била главно јело наших предака. Лака за чување, богата протеинима, спремљена као чорба, уз месо, или као салата, боранија и је и данас чест гост наших трпеза.

Чушпајз с месом, у рерни

Пошто је ово поврће у јеловнику свих народа света, рецепата за припрему је много. Ми вам препоручујемо да покушате да укућане обрадујете неким новим, укусним јелом од овог поврћа, прилагођеним њиховим укусима и навикама.

Вариво од бораније, или како га негде називају чушпајз, припрема свака домаћица. За промену, обогатите га месом и припремите у рерни. Купите пилеће месо – батак, карабатак или бело месо, количину коју мислите да је довољна за један оброк, очистите од костију и исеците на комаде, прикладне за једну порцију. Зачините га сољу, бибером, благо науљите и оставите са стране. Боранију, количина зависи од апетита укућана, очистите, оперите, оцедите и оставите у крај. Једну коцку пилеће супе ставите у шољу са топлом водом да се „отопи“, а то ће послужити као прелив за боранију. Исецкајте два-три чена белог лука и оставите са стране. Укључите рерну на 230 степени и почните припремати ручак.

Ватросталну посуду намажите уљем, убаците бораниују, поспите белим луком, и преко тога поређајте комаде меса и прелијте растопљеном коцком. Ставите у рерну и пеците 40 до 45 минута. Јело ће бити укусније ако се на дно посуде  прво поређају танки колутови лимуна. Киселина се неће осетити а боранија ће бити мекша и укуснија.

У салати с орасима

За ову неуобичајену али веома укусну и окрепљујућу салату потребно је 400 грама бораније – најбоље зелене вигне, шака ораха или свежег кикирикија, маслиново уље, јабуково сирће, со, мрвљени сир, а најприкладнија је фета. Боранија се прво припреми, исече на комадиће дуге два до три центиметра, потом скува у сланој води, али не прекува. Потребно је да махуне остану целе.

Процеђена и просушена се стави у чинију у којој ће се послуживати, прекрије исецканим орасима или кикирикијем, зачини по сопственом укусу, без соли, а по врху се поспе сир. Уз њу могу да се служе коцкице препеченог хлеба.

Укусна мусака

Припрема се од 700 грама жуте широке бораније, 300 г крупно млевеног мешаног меса, главице црног лука, два чена белог лука, неколико шаргарепа, три јајета, 300 милилитара  млека, 50 г маргарина, једне и по кашичице брашна, по једне кашичице млевене црвене паприке, куркуме, сецканог першуна, 200 милилитара павлаке за кување, уља, сувог универзалног зачина, бибера и соли по потреби.

Све поврће се припреми, исецка на жељену величину и остави са стране. Црни лук се прво издинста на уљу, дода му се шаргарепа и настави динстање. После неколико миунута се убаце и млевено месо, бели лук, боранија, суви зачин, бибер и куркума и настави са динстањем. После још неколико минута умешају се маргарин и црвена паприка и склони са ватре. У посебној посуди се умуте јаја и мало посоли, затим се улију павлака и млеко и још мало мути.

Ватростална посуда се премаже уљем, распореди боранија с млевеним месом, прелије умућеним јајима, павлаком и млеком и стави у рерну да се пече на 200 степени око 90 минута. Готово се украси сецканим першуном и послужује уз кисело млеко.

Поховани штапићи уз сос од белог лука

Занимљив, на око веома привлачан, али и укусан  деликатес прави се од 500 грама бораније, два јајета, 200 г брашна, 200 милилитара млека, соли и бибера по укусу, пола везе листа першуна и шоље брашна за поховање.

Боранија се очисти, опере и целе махуне бланширају у посољеној води пет-шест минута. Када се процеде, охладе и просуше, похују се. У једној посуди се умуте јаја, млеко, брашно, зачини и ситно сецкан першун. У другу се сипа брашно за поховање. Боранија се прво уваља у смесу са јајима, па у брашно, и похује. Када добије златну боју, одлаже се на кухињски папир да се оцеди масноћа. Послужује се топла, уз сос од белог лука, као предјело, а изузетно се слаже са пивом.

Пита са боранијом и печуркама

Пите од поврћа и воћа су често на нашим трпезама, било као предјело или главно јело. Свима који их припремају препоручујемо да у јеловник уврсте и ону од бораније.

Од намирница, за кору је потребно: 300 грама брашна, две кашичице прашка за пециво, једна четвртина кашичице соли, по 200 г маслаца и киселе павлаке, једно јаје и кашика неутралне павлаке. За фил треба 500 г печурака, једна већа главица црног лука, 700 г бораније, једна кашичица мајчине душице, соли, бибера, 250 г крем сира, 100 мл млека и уље.

Печурке се исеку на листиће и динстају на уљу док не пусте воду, па се изваде на тањир. На истој масноћи се пропржи црни лук, а када он постане стакласт, дода се боранија и динста док не омекша. Док је посуда још на плотни, у смесу се додају со, бибер, крем сир, млеко и мајчина душица. Када сир почне да се топи, посуда се уклони с рингле.

За кору се у чинији помашају све намирнице и меси док се не добије компактно тесто. Оно се подели на два дела, сваки се прво развуче на дасци у облик који одговара плеху за печење. Један се стави на науљено дно, сипа фил и прекрије другом кором. На средини пите се направи рупа да би пара несметано излазила. Пече се на 200 степени пола сата, односно док кора не добије лепу смеђу боју.