Насловна АРХИВА БУНДЕВА : Здрава семенка за све генерације

БУНДЕВА : Здрава семенка за све генерације

875

Некада су током дугих зимских дана, када на пољима није било посла, наше баке организовале дружења, седељке и прела. Штрикале су, преле и везле, а на трпези за старије и децу, сем куваних кукуруза, кокица и неког освежења из оставе, биле су и веома популарне шпице – печено бундевино семе. Пред гостима се чистило, мало посолило, сушило и у рерни пекло ради бољег укуса.

Данас, најчешћи савети с малих екрана, у часописима и прилозима о здрављу су да се избегавају масне и слане грицкалице. Најлакше и најбоље ћемо их заменити, а да притом у организам унесемо витамине и минерале, грицкањем заборављених семенки бундеве – краљице јесени.

Уље из сопствене кухиње

За цеђење уља најбоље су семенке голице. Треба их извадити из бундеве, добро опрати и осушити. Поређати их у тепсију, тако да не буду једна поред друге, док не прекрију дно, те на 60 °Ц их пећи пет минута. Извадити их из рерне, измиксати или уситнити у авану и процедити кроз газу. Ако се користе семенке обичне бундеве, потребно их је ољуштити пре цеђења.

Мањи ризик од рака дојке

Немачки и шпански научници установили су да жене које су прошле кроз менопаузу и свакодневно једу семенке бундеве имају за 25 процената мањи ризик од настанка рака дојке. Семенке садрже једињења која се успешно боре против ћелија рака различитих врста и имају антиупално дејство. Смањују нападе врућине, главобољу, бол у зглобовима и учесталост наглих промена расположења.

 Регулатор холестерола

Ове семенке могу да снизе ниво лошег холестерола за 15 одсто, а ниво укупног холестерола за 10. Тако смањују ризик од настанка крвних угрушака, болести кардиоваскуларног система, можданог и срчаног удара и регулишу крвни притисак.

Одличан извор беланчевина

Бундеве и њихово семе ипак нису изум наших старих. Према археолошким налазима са подручја Мексика, домороци –  Индијанци користили су хиљадама година ове хранљиве семенке, а тикве, обичне бундеве, ценили су као вредну намирницу. У Европу су стигле у 16. веку, са Колумбом, и убрзо постале не само храна, него и једна од незаменљивих јесењих посластица.

Данас се због све веће потражње за хранљивим и лековитим бундевиним уљем у Војводини гаје уљане тикве голице са семенкама без љуске.

Oвe oмиљене грицкалицe све чешће користе и у кулинарству, поготово за припрему посебних врста хлеба и различитих пецива. Семенке су одличан извор беланчевина са уделом од 30 одсто, масног уља имају око 40 процената, а садрже и нешто смоле, етарског уља и шећера. Богате су минералима – гвожђем, цинком, магнезијумом, фосфором, калијумом, калцијумом, манганом, селеном. Садрже витамин К и одређену количину витамина Е, који је познати антиоксидант. У њима су важне есенцијалне омега-3 и омега-6 масне киселине, које су телу неопходне за одржавање здравља срца и регулисање крвног притиска, а богате су и протеинима и влакнима.

Заштита од дијабетеса

Семенке бундеве су богате здравим незасићеним масним киселинама, а научници су установили и да су ефикасне у регулисању нивоа шећера у крви. Управо зато, ове семенке се препоручују дијабетичарима за свакодневно конзумирање.

Помажу мршављење

Због тога што су богате влакнима и протеинима, семенке дуго држе ситим оне који их конзумирају. Тако помажу у скидању сувишних килограма без одрицања од квалитетних састојака исхране. Само 30 грама ових семенки, наиме, садржи око 5 грама протеина. Имају, ипак, и око 285 калорија по шољици, па их треба умерено користити и полако смањивати килограме.

Ублажавају артритис

Ове семенке имају антиупално дејство и ублажавају симптоме артритиса, за шта је довољно само 30 грама дневно.

За труднице и старије особе

Семенке голице препоручују се трудницама, дојиљама, старијим особама с оболелом јетром или оболелом простатом. Благотворне су и за оне који болују од упале бешике, јајника, реуме, гихта…

Отклањају тегобе с простатом

Семенке бундеве у народу су познате као неотровно средство против цревних паразита – дечјих глиста и пантљичаре, па су се увек давале и деци. Одраслима се за чишћење црева од цревних паразита препоручује око 400 грама, а деца 200 до 300 грама пресних семенки, иситњених и помешаних с мало меда. Треба да их одједном поједу. Пола сата после тога ваља им дати рицинусово уље за чишћење.

Последњих година ове семенке добијају на важности због доказане делотворности у лечењу упалних процеса (хиперплазија) простате. Зато их често називају семеном за мушкарце, јер садрже кукурбитацине и цинк који смањују величину простате. Редовним узимањем три пута дневно по једне кашике семенки, повећава се проток урина и смањују тегобе. Осим тога, цинк је веома важан за изградњу костију, те је грицкање семенки одлична превентива против остеопорозе. Само једна и по шољица семенки садржи чак 20 одсто препоручене дневне вредности цинка.

Сирове семенке имају сладак, орашаст укус, а за посебнији укус треба их пећи двадесетак минута на 70 Целзијусових степени, јер се на вишим температурама униште есенцијалне масне киселине.

Смути за спортисте и децу

Семенке бундеве све чешћи су састојак хранљивих салата и смутија. Ево рецепта смутија за спортисте и децу:

Неопходни састојци су једна банана, кашика пржених семенки бундеве, три до четири суве смокве или две кашике сувог грожђа, већа шаргарепа. Све састојке измиксати у блендеру. Смокве су веома важне јер садрже витамине групе Б, као што су ниацин, пиридоксин, пантотенска и фолна киселина, који учествују у метаболизму угљених хидрата, беланчевина и масноћа. Оне су одличан извор минерала, калцијума, цинка, калијума, селена, гвожђа и бакра. Мало глукозе обнавља енергију за успешан тренинг. Овај смути је изванредан и за децу у пубертету.

Смути за освежење

Припрема се од једне зреле банане, залеђене и исечене на колутове, шоље незаслађеног млека, шољице јогурта, две супене кашике прженог бундевиног семена, кашике ланеног семена, кашичице меда и четири коцкице леда. Све састојке ставити у блендер и ситнити док смеса не постане глатка, па послужити.

Салата

Зелену салату уситнити, па додати 100 грама пржених семенки бундеве и 100 грама на коцкице исецканог траписта. Посолити по укусу, прелити јогуртом помешаним с мало маслиновог уља и послужити с печеном пилетином.

Терапија против артеросклерозе

Из семенки бундеве добија се деликатесно тамно и густо уље, богатог, карактеристичног укуса и ароме бундевиног семена. Тамнозелене је боје са црвенкастим преливом. Због изразито тамне боје назива се и „црно уље“. Може се произвести хладним или топлим поступком. Код хладног поступка семенке се само уситне и пресују, или се пре тога врло благо загреју. Такво уље је здравије за употребу.

При топлом поступку семенке се пре пресовања пропрже на температури од 60 Целзијусових степени. Бундевино уље код нас се данас највише производи у Војводини, а цеде га и у Аустрији, Мађарској, Словенији… Није погодно за пржење, у дубоком уљу, али је могућа његова краткотрајна термичка обрада. Лако је сварљиво (више од 98 одсто). Најчешће се користи за зачињавање салата.

Као терапија узима се једна велика кашика дневно, самостално или у умаку, са салатом, куваним поврћем.

Садржи масне есенцијалне киселине и то 45 одсто линолеинске, 25 олеинске, 30 одсто палмитинске и стеаринске, али и лецитин – природни емулгатор који чисти крвне судове, односно спречава појаву артеросклерозе.

Научна истраживања показала су да ово уље превентивно делује код функције мокраћне бешике и простате и помаже у лечењу синдрома иритираних црева. Такође смањује ризик од појаве неких врста камена у бубрезима. Јача имунитет, позитивно утиче на спречавање губитка косе, на рад срца, посебно због магнезијума.

У случају опекотина и испуцале коже, препоручује се мазање оштећене коже овим квалитетним уљем.

Д. Радивојац

Добро јутро број 599 – Новембар 2018.