Насловна РАЗНО Добар је фармер онај који има добру краву

Добар је фармер онај који има добру краву

274

За сваког произвођача млека најважнија ствар на коју треба да обрате пажњу јесте колика је млечност крава коју гаје. Она се обично одређује мерењем количине млека коју свака крава производи током одређеног периода. Постоје различите методе и технике за мерење млечности крава, а неколико најчешћих укључује:

Дневно мерење млека подразумева свакодневно мерење количине млека коју свака крава произведе током једног муже. То се обично ради помоћу млечних апарата који прецизно мере количину издојеног млека.

Мужа по контроли је методакоја укључује мужу сваке краве засебно и мерење количине млека током те муже. Ово омогућава праћење производње сваке краве посебно и идентификацију евентуалних промена или проблема.

Постоје и аутоматизовани системи који омогућавају непрекидно праћење млечности крава. Ови системи користе сензоре за мерење количине млека и повезани су са рачунаром који бележи податке.

Понекад се узорци млека сакупљају ради лабораторијске анализе како би се одредила количина масти, протеина, лактозе и других компонената млека. Ови подаци могу допринети бољем разумевању квалитета и састава млека.

Важно је напоменути да прецизно праћење млечности крава може бити од суштинског значаја за управљање стоком и одржавање здравог и продуктивног стада. Праћење производње млека омогућава фармерима да идентификују краве које производе мање млека или имају здравствене проблеме како би могли предузети одговарајуће мере.

Постоји неколико сорти крава које су познате по високој млечности. Ове краве су селективно гајене како би производиле велике количине млека. Ево неколико сорти крава које су познате по високој млечности:

Најпознатије су краве расе холштајн. Када је у питању млечност, оне су најпознатије по високој млечности. Можете их препознати по карактеристичном изгледу: црно-беле су или црвено-беле боје и карактерише их велика производња млека. Ове краве су популарне широм света због способности да производе велике количине млека с високим садржајем млечних компонената као што су протеини и масти. Водећа су раса у производњи млека широм света и могу производити велике количине млека током дужег периода лактације. Могу имати дужи период лактације, што значи да могу продуковати млеко током већег дела године, а њихово млеко је врло квалитетно те се од њега праве сиреви, кајмак, павлака, јогурт. Мирне су и зато их је лако мусти.

Код нас су популарне и сименталке. Симентал раса се често сматра  расом са „двојном наменом“ јер су способне да производе и висококвалитетно месо и млеко. Краве сименталске расе могу бити добре млечне краве, док мушке јединке (бикови) дају квалитетно месо са добро развијеним мишићима. Ове краве су познате по способности да се прилагоде различитим условима. Ова карактеристика је важна, посебно у областима са променљивим климатским условима

Џерзи краве су мање од претходно поменутих сорти, али имају висок садржај масти и протеина у млеку. Иако не производе толико млека као неке друге сорте, њихово млеко је богато храњивим материјама, чинећи га одличним за производњу сира и других млечних производа високог квалитета. Јерсеy краве су обично смеђе-бело обојене, са варијацијама у нијансама смеђе. Њихова боја може варирати од светлије до тамније смеђе. Пошто су мање, добре су за мање фарме и ограничени простор. Као и холштајн, и ове краве су мирне и лако је њима руковати. Толико су вредне, да им је и месо квалитетно, иако су ситније грађе.

Важно је напоменути да се млечност крава може разликовати у зависности од многих фактора, укључујући генетику, исхрану, услове живота и управљање стоком. Осим тога, циљеви узгоја крава се могу разликовати, па се одабир сорте често базира на специфичним потребама фарме или производног система.

И. Р.