Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Дудиње лепе и у тегли

Дудиње лепе и у тегли

970

Када већ знају шта се све крије у сочним, слатким дудињама, домаћице би могле да припреме од њих коју посластицу за зиму. Најукуснији је када се комбинује са другим воћем. Ево и неких рецепата како да у тегле заробите летње дарове овог моћног дрвета.

Пишу: Светлана Мујановић и Биљана Ненковић

Џем с анисом и циметом

Ако вам се допада мирис цимета и звездастог аниса, испробајте овај рецепт. Потребно вам је 3 кг дудиња, 1,2 кг шећера, 500 мл воде, 4 до 5 звездица звездастог аниса, 2 штапића цимета, сок од једног лимуна. Дудиње пажљиво преберите, исперите, процедите кроз цедиљку и оставите да потпуно откапље вода. Пребаците их у посуду, ставите штапиће цимета и звездице аниса и пажљиво, али темељно измешајте. После пола сата додајте воду и шећер и кувајте 20 минута. Скините с ватре и оставите један сат да се хлади, па опет кувајте још 20-25 минута. У процесу кувања извадите цимет, а оставите анис. Непосредно пре уклањања с плотне додајте цеђен сок лимуна, измешајте и оставите да се мало прохлади. Успите џем у стерилисане теглице, поклопите и окрените наопачке да се стерилишу поклопци. Теглице одложите на тамно и суво место, а џем потрошите током једне године.

Џем од дудиња с лимуном

Џем од дудиња је укуснији ако се дода лимун. Припрема се од два килограма дудиња, један и по килограм шећера, 200 мл воде и коре и сока од половине лимуна. Лимун прво преко ноћи држите потопљен у раствор соде бикарбоне, да се сперу све нечистоће. После га исперите под млазом текуће воде. Дудиње пажљиво преберите, исперите кроз сито и оставите да се оцеде. Скувајте сируп од шећера и воде, у посуду убаците дудиње и кувајте још 15 минута. Џем је куван када се сируп згусне. У већ готов џем убаците стругану или ситно сецкану кору лимуна, добро промешајте, скините с ватре и успите цеђени сок лимуна. Готов џем сипајте у стерилне теглице, затворите, окрените наопачке и покријте топлим пешкиром до следећег дана.

Џем с наранџом

Потребно је 950 г дудиња, две наранџе и килограм кристал шећера. Наранџе се увече потопе у раствор соде бикарбоне да се детаљно скине сва нечистоћа и ујутру добро исперу под млазом воде. Просуше се и исеку на танке кришке заједно с кором и ставе у замрзивач да се замрзну. Оцеђене дудиње се поспу шећером и оставе четири сата да се шећер истопи. Одмрзните наранџе, све ставите у блендер и самељите. Затим све кувајте на умереној ватри док се не згусне. Улијте у теглице, затворите лименим поклопцима и када се охлади одложите у оставу.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us