Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Џин из Венчана хвале Швајцарци

Џин из Венчана хвале Швајцарци

40

Текст и фото: Биљана Ненковић

Иновативост у преради пољопривредних производа у малим газдинствима у Шумадији постала је готово свакодневна појава. Произвођачи се усуђују да од сировина с имања и из природе које су им на располагању осмисле новитете и понуде их тржишту. Тако је породица Јовановић из села Венчане код Аранђеловца ове године на листу својих производа уврстила домаћи џин, вино са боровницама и буковаче у јабуковом сирћету. Прерадом су почели да се баве да не би, како кажу, у сезони зависили од цена које нуде накупци.

Јовановићи праве близу 50 врста слатке зимнице, ликера и воћних намаза које праве највећим делом од воћа са свог имања. Иако Владимир и његова супруга имају редовне послове, не одустају од ове допунске делатности. Тржиште је, како каже, велико и захтевно. Због тога су и одлучили да осмисле и нешто другачију понуду од стандардне. Летос су направили свој први џин и муштерије су га оцениле као одлично пиће.

Јабука, клека и 11 трава

– Пријатељ Португалац, који живи у Швајцарској, наговорио ме је да пробам да направим џин. Он ми је и помагао у томе прошлог лета и дежурао поред казана за печење, и то у срцу Шумадије, која је најпознатија по шљиви. Домаћи џин се прави као и сваки други алкохолни дестилат. У основи нашег џина је јабука и, наравно, клека. Додали смо још 11 трава, међу којима су хајдучка трава, мајчина душица, свежа и сува боровница с нашег поднебља, али и кардамом, ким, коријандер, анис. За џин су многи били скептични, док га нису пробали – каже Владимир Јовановић.

Највише муке задавало му је проналажење рецепта за прављење џина. Ослањао се на интернет и више на свој осећај. Успео је јер, како каже, када је пријатељ Португалац однео џин у Швајцарску и када су га пробали његови пријатељи, уследиле су похвале.

– Тако је настао наш шумадијски џин, пиће скоро свих генерација и чести састојак многих коктела – закључује Владимир.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us