Земљиште, односно терени који су успешно приведени виноградарској производњи, могу али не морају, представљати оптимум за подизање новог виноградарског засада. Припрема земљишта за садњу винограда је кључан корак за осигурање успешног и здравог раста винове лозе. Ево неколико корака које треба пратити при припреми земљишта за виноград:
Анализа земљишта: Прва ствар коју треба учинити је извршити анализу земљишта како бисте сазнали његове карактеристике, као што су рН вредност, структура, текстура, и садржај храњивих материја. Ово ће вам помоћи да знате која је гајењу лозе одговарајућа сорта, као и које додатне мере треба предузети да се побољша плодност земљишта.
Потребно је да се изврши увид у стање земљишта – да се утврде његова биолошка, физичка и хемијска својства – и да се предузму мере за евентуалну поправку наведених својстава. Предузимање ових мера увек је у пуној зависности од особина винограда који се намерава засновати. Међу најзначајније мере поправке земљишних особина сврставају се:
Елиминација заморености земљишта (Овај појам је везан за преткултуру – за подизање виноградарског засада на земљишту на коме је пре тога дуго гајена лоза или нека друга вишегодишња воћна врста).
За добро растење и развиће винове лозе и остваривање задовољавајућих приноса грожђа, у земљиштима виноградарских засада хумуса треба да буде 2,5 до 3,0%. Непосредна хумификација подразумева коришћење стајњака, компоста и оплемењеног тресета. Хемијском анализом најпре се утврди садржај хумуса, а затим се обрачунавају количине стајњака које треба додати. За повећање хумуса од 1% у слоју земљишта од 10 цм потребно је додати 125 тона/ха добро згорелог стајњака.
Фертилизација (калијумизација и фосфатизација). Под фертилизацијом или мелиоративним ђубрењем се подразумева довођење земљишта на такав степен обезбеђености хранљивим елементима (макро и микро елементи) који обезбеђује оптимум успевања лозе. Многа истраживања, а и резултати из производне праксе су показали да оптималне количине фосфора и калијума у виноградарским земљиштима варирају у зависности од типа земљишта и висине планираних приноса. За лозу је најповољније ако земљиште садржи умерене количине креча (10 до 15%), и то у хемијском и физичком облику који доприноси да киселост износи рН 6 до 7. У зависности од степена киселости земљишта, количине кречњака за калцификацију крећу се од 10 до 100 т/ха. Уситњени кречњак се растура по површини 1 до 3 месеца пре риголовања.
Одабир одговарајуће парцеле: Одаберите парцелу која има добру сунчеву светлост и добру дренажу. Винова лоза воли довољно сунчеве светлости и добру циркулацију ваздуха како би се спречиле болести и проблеми са влагом.
Уклањање корова и старих корена: Пре него што започнете садњу, уклоните све корове, стари корен и остатке биљака са парцеле. Ово ће спречити конкуренцију за храњиве материје и олакшати раст нових биљака.
Дубоко орање или ровокопач: Земљиште треба дубоко обрадити како би се попустила и олакшала пенетрација кореновог система. Дубоко орање или употреба ровокопача је препоручљива како би се обезбедила довољна дубина за раст корена винове лозе.
Додавање органске материје: Додавање органске материје попут компоста, стајњака или других органских ђубрива може побољшати структуру и плодност земљишта. То ће помоћи у задржавању влаге и храњивих материја, што је посебно важно у сушним периодима.
Корекција рН вредности: На основу резултата анализе земљишта, можда ће бити потребно кориговати рН вредност земљишта. Винова лоза обично преферира благо кисело до неутрално земљиште (рН око 6-7).
Постављање потпорних структура: Пре садње винове лозе, поставите потпорне структуре попут колаца и жица које ће подржавати растућу лозу и олакшати правилно обликовање крошње.
Садња винове лозе: Након припреме земљишта, можете започети са садњом винове лозе. Пратите упутства за садњу специфичних сорти винове лозе и водите рачуна о правилном размаку између биљака.
Након што је виноград успешно посађен, редовно одржавање и пажња ће бити кључни за постизање здравог и обилног рода. То укључује правилно наводњавање, ђубрење, заштиту од штеточина и болести, као и обликовање и орезивање винове лозе.
И. Р.