Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Како што дуже очувати поврће након бербе?

Како што дуже очувати поврће након бербе?

350

Временске неприлике у јуну, велике количине падавина у неким крајевима Србије праћене градом и температурне осцилације, изазвале су проблеме пољопривредним произвођачима. Јун је месец бербе повртарских култура, међутим, сакупљање плодова у већини рејона је одложено, пошто повртарске културе касне. Како су плодови били изложени стресним условима, треба повести рачуна о њиховом чувању након бербе.

Правилно чување поврћа није ништа мање важно од његовог узгоја и бербе. Скоро сви губици у квантитету и квалитету плодова настају управо у периоду од бербе до тренутка употребе.

Чување поврћа зависи од саме бербе

Берба плодова умногоме утиче на њихово чување. Са њом се не сме каснити јер се тиме зауставља даљи раст биљака. С друге стране, превремена берба може имати негативан утицај – боље се чува поврће које је биолошки зрело, него поврће чији је раст прекинут бербом.

Препоручује се берба у више наврата јер се њоме обезбеђује квалитет, већи принос, али и дуже коришћење плодова.

Плодове током бербе треба сачувати од механичких повреда, а повређене и оболеле плодове не треба мешати са здравим.

Процес узгоја утиче на дужину чувања поврћа

На успешно чување плодова утиче и процес производње поврћа, односно услови узгоја. Уколико се поврће гаји на хладним, влажним и тешким земљиштима, теже и краће ће очувати свежину након брања. Исто важи и ако је поврће вађено или брано у кишном периоду, када је земља наквашена.

Шта након бербе?

Након брања плодове је потребно расхладити, тако што се стављају на сеновито место, под надстрешницу или у подрум и оперу хладном водом.

Колико ће поврће моћи да се чува зависи од врсте – дуже и боље чуваће се плодови црног лука него парадајза; од сорте – љуће сорте црног лука ће се боље складиштити него слатке; саме садржине плодова – водњикави плодови се теже и краће чувају.

Категоришите плодове пре чувања!

Плодови неких воћних и повртарских култура испуштају веће количине етилена. Он доводи до убрзаног дозревања, омекшавања плодова, губитка хлорофила у зеленим ткивима и мењања укуса.

На етилен су нарочито осетљиви зелена салата, паприка, краставци, блитва, патлиџан, кељ, пасуљ и шаргарепа, те ово поврће не треба складиштити поред култура које емитују етилен у већим количинама, попут јабука, крушака, брескви, диња, нектарина, али и парадајза.

Изузетак су лукови и кромпир: етилен спречава њихово проклијавање, те је чак пожељно складиштити их поред култура које емитују веће количине етилена.

Обезбедите одговарајућу температуру и проветреност!

Већа концентрација етилена у затвореном простору најчешће долази од заражених, оштећених плодова који сазревају, те је због тога важно редовно проветравање и контролисање плодова у складишту.

Плодови се боље чувају на нижим температурама из више разлога: спречавају развој проузроковача трулежи, увенуће плодова, успоравају испаравање тј. губитак влаге, смањује се и синтеза етилена.

Тања Пролић