Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ КЛАЈИЋИ ИЗ БАЧКОГ ГРАДИШТА: Одгајивачи шампионских биглова

КЛАЈИЋИ ИЗ БАЧКОГ ГРАДИШТА: Одгајивачи шампионских биглова

269

Дејан и Гордана Клајић из Бачког Градишта, родитељи деветогодишњег Немање и четворогодишњег Страхиње, поред пословних и породичних обавеза воде одгајивачницу “Ready for a party”, која броји двадесетак разиграних биглова и неколико префињених кавалира. Глава породице каже да је цео живот живео са псима. У време када је његов отац гајио стоку, имали су пуно двориште војвођанских пулина, с којима је, присећа се, увек волео да се дружи. Ипак, за расу бигл одлучили су се пре дванаест година, због тога што су ови ловачки пси весели и енергични.

Првог бигла узели смо из Мађарске 2007. године. То је била наша Лили. Она је тада била кућни љубимац којег смо много волели. Те године када је стигла у наш дом нисмо ништа велико планирали. Мужјака смо узели 2010. године, како би Лили имала друштво. Сматрам да је управо та година била прекретница у нашој причи озбиљног одгоја. Тада смо у року од две године набавили још три квалитетна пса, што из иностранства, што из озбиљних српских одгајивачница. Одгајивачницу смо регистровали 2013. године – каже Дејан Клајић.

Country boy звезда одгајивачнице

Кавалири су, са друге стране, велика љубав његове супруге Гордане.

Кавалири су били моја велика жеља. У то време их је било веома мало у Србији и било их је тешко наћи. Прву женку смо купили у Београду, а затим је дошао мужјак из Мађарске. Тренутно имамо пет женки и једног мужјака. Захтевају пуно времена због длаке и осетљиви су. Додуше, мој супруг Дејан у великом делу учествује у њиховој бризи и нези – објашњава Гордана и у шали додаје да су кавалири постали и Дејанови љубимци.

Осим безграничне љубави које свакодневно добијају од паса, захваљујући њима обишли су пола Европе и у свету постали препознатљиви као квалитетни одгајивачи биглова. У прилог томе говори и чињеница да су пси њиховог одгоја налазе на три континента, а у својим редовима имају седам интернационалних шампиона, једног европског јуниорског, три мултишампиона, а нису им измакли ни национални шампионати за младе и одрасле псе.

– Када смо улазили у ову причу, појављивали смо се на изложбама у иностранству и прилазили већим одгајивачима, који су у то време били познати и признати. Тада смо се упознавали и стицали контакте. Сада смо дошли у ситуацију да нама прилазе неки нови одгајивачи, и то нам је знак да ипак то што радимо вреди и да се исплати сав овај труд – с поносом примећује Гордана.

Ишли су по озбиљним иностраним изложбама, обишли све околне земље и ту су њихови пси били међу првима. Имају неколико звезда одгајивачнице, а најпоноснији су на Country boy-а, који је оштењен у њиховој одгајивачници . У изузетним иностраним конкуренцијама, стизао је до највиших постоља у БИС програму, побеђивао је где год се појавио – Словачка, Мађарска, Хрватска, Босна, Црна Гора.

Ни штенци истог родовника нису сви исти

Да је породици Клајић здравље паса најважније говори чињеница да су у Чешкој тестирани на генетске болести.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us